FORBRUKERTEKNOLOGI

HP dreper webOS

Slutter å produsere nettbrett og mobiler. Den som vil kjøpe OS-et får det sikkert billig.

De nye webOS-enhetene som HP lanserte i våres kom aldri til Norge.
De nye webOS-enhetene som HP lanserte i våres kom aldri til Norge. Bilde: HP
19. aug. 2011 - 09:09

Blant sjokkmeldingene fra HP i går kveld norsk tid – i tillegg til elendige kvartalstall, nedjusterte utsikter, ønsket om å avvikle pc-satsingen og kjøpet av Autonomy – var kunngjøringen om at all produksjon av apparatur basert på webOS legges ned, og at man vurderer hva som skal skje med selve operativsystemet.

    Les også:

HP brukte webOS i nettbrettet TouchPad samt noen smartmobiler. Ingen av disse apparatene er tilgjengelig i Norge. Produksjonen av disse skal nå opphøre umiddelbart.

Det HP gjør nå kan i praksis tolkes som at selskapet sier farvel til all utfordring av Apple-produkter innen personlig teknologi. Satsingen på forbrukermarkedet begrenses til skrivere og rekvisita.

De nye webOS-enhetene som HP lanserte i våres kom aldri til Norge. <i>Bilde: HP</i>
De nye webOS-enhetene som HP lanserte i våres kom aldri til Norge. Bilde: HP

HP overtok webOS da de kjøpte Palm i april i fjor, for 1,2 milliarder dollar. Nå må de belaste regnskapet sitt med ytterligere en milliard dollar for å legge ned den mislykkede satsingen. Analytikere mener regnskapet i tillegg må belastes med ytterligere hundrevis av millioner dollar i tap av goodwill.

Det er ingen hemmelighet at webOS-apparatene – nettbrettet TouchPad og noen smartmobiler – selger dårlig. Den amerikanske butikkjedegiganten Best Buy skal ha solgt færre enn ti prosent av de 270.000 eksemplarene de bestilte. Det hjalp ikke med kraftig priskutt.

I kunngjøringen av HP om selve operativsystemet, heter det at selskapet «vil fortsette å utrede hvilke muligheter som finnes for å optimalisere verdien av webOS-programvare».

Hvem som fortsatt kan være interessert i webOS synes uklart. Systemet beskrives som teknologisk avansert, men markedet for personlig teknologi styres som kjent av mote. Alternative plattformer til Apple er dusinvare, og ingen av dem ser ut til å ha masseappell, kanskje med unntak av Android.

Tirsdag meldte Wall Street Journal at HP vurderte å reorientere webOS mot hvitvarer og biler. Gartner-analytiker Thilo Koslowski sa til avisa at HP, også der, er seint ute, og at særlig bilprodusenter har mer enn nok å velge mellom av plattformer for tilpasset IT. Hvitvareleverandør Whirlpool sa de ikke var interessert i å integrere nettfunksjonalitet i sine komfyrer, kjøleskap og frysere, av den enkle grunn av kjøkkenutstyr varer i mange år og at det ser døvt ut med foreldet IT i et apparat som ellers fungerer utmerket.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.