BEDRIFTSTEKNOLOGI

HP dumper Bluestone-produkter

Et av Carly Fiorinas første oppkjøp som HP-sjef var Bluestone Software, i januar 2001. I går ble det klart at oppkjøpet til 356 millioner dollar ga kortvarig glede - for HP og dets mellomvare-kunder.

16. juli 2002 - 12:39

Hewlett-Packard Company annonserte i går at selskapet dumper produktene som fulgte med Bluestone-oppkjøpet. Amerikanske kommentatorer mener dette er et signal om at HP gir opp ambisjonene om å bli en betydelig aktør i det såkalte mellomvare-markedet.

Da HP kjøpte Bluestone i oktober i 2001 var det med et lønnlig håp om å gjøre seg gjeldende som leverandør av programvare for ulike programmer som kommuniserer med hverandre over nettverk, inklusive Internett. Meningen var å gi kundene mulighetene til å kjøpe pakker av servere og e-handelsprogramvare, etter modell fra Sun og IBM.

Men Bluestones Netaction Application Server maktet aldri å utfordre markedslederne BEA Systems og IBM.

I november forsøkte derfor HP å dumpe sin java-baserte applikasjonsserver gratis via web for å øke markedsandelen for sine produkter. Men forsøket har ikke gitt den forventede økningen i salget av de øvrige komponentene, og ifølge Giga Information Group har HP bare klart å karre til seg en markedsandel på rundt tre prosent. Andre mener HPs markedsandel er på fire prosent - uansett er det langt etter såvel BEA som IBM.

Les også:


digi.no skrev i juni at dette trolig ville skje (se lenken over - "HP revurderer..."), ikke bare fordi HP har slitt med å øke sin markedsandel, men like mye fordi at infrastrukturprogramvare passer dårlig inn i HPs maskinorienterte kultur, en kultur som overtakelsen av Compaq forsterker.

Les mer om Compaq-kjøpet og effekter av det:


I begynnelsen av juni holdt Peter Blackmore, visepresident i HP med ansvar for bedriftssystemer, en innledning for analytikere der han innrømmet at NetAction hadde gitt store tap.

Blackmore sa at man nå vil søke partnerskap med andre programvarehus for å tilby e-handelsløsninger til kundene. Det skulle innebære en ny partneravtale med Microsoft for .Net-biten, og med en aktør på Java-siden, antakelig en stor og maskinuavhengig leverandør som BEA.

To dager seinere ble Blackmore refset for "forhastede opplysninger", og den offisielle versjonen var at "man vurderer flere alternativer, og at et salg av NetAction er bare én av flere muligheter".

Nå viser det seg at Blackmore på ingen måte tok for hardt i.

HP vil ennå ikke kommentere hvor mange av de anslagsvis 500 ansatte i Bluestone som nå må finne seg nytt arbeid, men de ansatte skal ha fått beskjed om at "mange vil miste jobben", ifølge Mercury News.

Selskapet vil heller ikke kommentere om man vurderer å selge noen av sine programvare-eiendeler, men sier samtidig at man vil fortsette å benytte deler av den underliggende teknologien i andre produkter.

Beslutningen om å kutte ut egne produkter for i stedet å samarbeide med andre aktører i applikasjonservermarkedet, vil neppe skape særlig bestyrtelse i markedet. Ettersom HP ikke har klart å gjøre seg gjeldende som en dominerende aktør i dette markedet, er en nøytral posisjon å foretrekke. HP sier rett ut at selskapet ønsker å kunne velge fritt mellom Suns java-teknologi og Microsofts .Net-strategi. Mens IBM alltid vil være en rival, kan HP leve godt med å gjøre business med for eksempel BEA og Microsoft - og sikkert vice versa.

Det kanskje mest overraskende med HPs beslutning, var at det tok så lang tid å ta den.

Ifølge InfoWorld vil HP gradvis eliminere sine mellomvareprodukter men med full effekt fra 15. september, da selskapet vil legge fram alle detaljer rundt overgangen til nye løsninger for mellomvare. Men det er klart at de kundene som foretrekker Java, vil få levert HP-løsninger primært bygget rundt BEAs WebLogic-produkter, mens de som foretrekker Windows vil få tilbudt skreddersydde HP-løsninger basert på Microsofts .Net-produkter.

Hewlett-Packard har også besluttet å stoppe utviklingen av eSpeak (en teknologi for å knytte sammen nettverksenheter) som tidligere er omtalt som "forut for sin tid"

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.