Abonner
RESULTATERFINANS

HP er ikke størst på servere

I følge analyseselskapet IDC er nå HP verdens største server-leverandør. Nei, det er de ikke, sier nå Gartner.

I forrige uke offentliggjorde analyseselskapet IDC at HP kastet ned IBM fra server-tronen. Målt omsetning på alle typer servere, var HP nå størst med en markedsandel på 27,9 prosent, mens IBMs markedsandel var redusert til 25,5 prosent.

Målt i antall servere, overtok HP en sterk ledelse da selskapet kjøpet opp Compaq. Men mye av volumet skyldes enklere Intel-baserte servere med ganske lave marginer. Det er på de tyngre servere pengene ligger. Det er derfor mange som er mer interessert i omsetning og målt slik har IBM lenge vært konge, særlig med sitt salg av dyre og komplekse stormaskiner.

Nå har analyseselskapet Gartner offentliggjort sine tall fra serversalget i første kvartal og de sier det stikk motsatte av IDC. Det er heller ikke snakk om justeringer - Gartners tall viser det stikke motsatte.

Gartner hevder at IBM fremdeles er største på servere, målt i omsetning. Og selskapet har øket sin markedsandel, hevder Gartner, ikke tapt andeler slik IDC påstår. IBM skal i første kvartal i år ha lagt på seg 2,5 prosent markedsandel og sitter nå på 30 prosent av servermarkedet. Løftet kommer i alle sektorer, både Linux, Unix og Intel-baserte servere.

IBM løftet salget av servere med ferdig-installert Linux med 55 prosent fra første kvartal i fjor. Dette gir selskapet en markedsandel på 32,4 prosent på Linux-servere.

Målt i antall maskiner har HP dog en solid førsteplass. Selskapet solgte 356,700 servere, noe som gir et markedsandel på 29,1 prosent. Bak HP følger Dell med 248,227 og en markedsandel på 20,2. Dell løftet server-salget sitt med 27 prosent fra første kvartal i fjor.

Les mer om: