HP er tilbake på offensiven

HP er tilbake på offensiven - nå snapper Mark Hurd opp et av de få mellomstore programvarehusene som er igjen.

HP er tilbake på offensiven

HP er tilbake på offensiven - nå snapper Mark Hurd opp et av de få mellomstore programvarehusene som er igjen.

HP er etter IBM solgte sin PC-divisjon til Lenovo blitt verdens største IT-selskap. HP er mest kjent for sine skrivere og kampen mot Dell om å være størst på PCer og Intel-baserte servere, men selskapet har også en mindre kjent programvare-divisjon.

Både HP og denne divisjonen får seg nå et stort løft med gårsdagens offentliggjøring av kjøpet av Mercury Interactive. Selskapet som nok ikke er kjent for alle var en av dotcom-årenes kometer og lager en rekke løsninger for å styre utvikling, testing og drift av programvare og forretningsssystemer.

HP selger fra før av blant annet OpenView, en omfattende og modulær løsning for administrasjon og sentral styring av IT-systemene til en bedrift. HP mener at Mercurys verktøy vil passe naturlig sammen med OpenView-verktøyene. Sier Mercurys aksjonærer ja, vil HP omsette programvare for to milliarder dollar i år.

Hurd må grave et stykke ned i lommeboken for å skaffe seg Mercury - 4,5 milliarder dollar er HPs tilbud. Til sammenligning offentliggjorde AMD et bud på grafikkprosessor-selskapet ATI på 5,4 milliarder dollar på mandag.

Oppkjøpet understreker tydelig at HP er tilbake på offensiven etter at selskapets styre sparket Carly Fiorina i mars i fjor og fikk på plass Hurd for å rette opp regnskapene. Siden har HP spist markedsandeler i PC-markedet, mens tidligere ufeilbarlige Dell har slitt.

Hurd hadde egentlig lovet investorene at han ikke skulle gjøre noe store oppkjøp, for sist gang gikk det galt. HP-sjef Carly Fiorina kriget igjennom et oppkjøp av Compaq og betalte 19 milliarder dollar, men tapte likevel kampen mot Dell.

Men i går fortalte Hurd at muligheten var for god til å la gå fra seg.

Det kan være, men det er også en annen faktor som ligger bak. Det har de siste årene skjedd mange oppkjøp i programvarebransjen og mange av de mellomstore aktørene har blitt kjøpt opp. Store selskaper som ønsker seg en rask vei til vekst har derfor etterhvert stadig færre oppkjøpskandidater, særlig på grunn av alle oppkjøpene Oracle har gjort.

Mercury kan dessuten kanskje kjøpes med en viss rabatt om dagen, for selskapet er midt i en smertefull og kostbar opprydding etter at ledelsen som nå er sparket hadde trikset med opsjonstildelinger. Mercury måtte nylig rejustere sine regnskapstall for 1992 og 2004.

Til toppen