JUSS OG SAMFUNN

HP etterforskes i tre land

Mistanke om bestikkelser rundt en leveranse i Russland.

13. aug. 2010 - 13:50

Saken som i april i år utløste en razzia mot HPs hovedkontor i Moskva har nå fått et betraktelig større omfang, går det fram av rapporter i Wall Street Journal og Associated Press.

Saken dreier seg om mistanke om bestikkelser i forbindelse med en leveranse av datautstyr til det russiske statsadvokatkontoret. Kontrakten ble underskrevet i 2000, og leveransene fortsatt til 2006 eller 2007.

Tre ledende HP-ansatte og seks andre skal ha vært innblandet i utbetalinger på 8 millioner euro for å sikre seg kontrakten som var verdt 35 millioner euro.

De tre HP-lederne ble arrestert i Sveits og Tyskland i desember og er siden løslatt mot kausjon. Minst to av dem skal ikke lenger være ansatt i HP.

Opprullingen av saken ble utløst da kemneren i Dresden inspiserte et lokalt selskap som hadde stilt sin konto til disposisjon for transaksjoner knyttet til bestikkelsene. Russiske myndigheter samarbeider med tyske myndigheter om etterforskningen.

De tre HP-folkene og deres medhjelpere er mistenkt for svindel, skattenyteri og hvitvasking. Bestikkelsene skal ha vært overført gjennom et uoversiktlig nettverk av selskaper og bankkontoer. Hvem som ble bestukket er ennå ikke klart.

I tillegg til Tyskland og Russland, har saken også ført til at HP etterforskes i USA, av både justisdepartementet og finanstilsynet SEC (Securities and Exchange Commission), på mistanke om brudd på amerikanske lover mot bestikkelser i utlandet.

USAs justisdepartement skal ha sett seg nødt til å presse HP til å overgi materiale til tyske myndigheter. Materialet var arkivert i USA, og HP argumenterte med at det medførte for stor belastning på selskapet å finne fram de gamle dokumentene. Tyske myndigheter fikk først bare tilgang til HP-dokumenter oppbevart i Tyskland.

I en erklæring fra HP heter det at man «samarbeider og har samarbeidet fullt ut med alle myndigheter i denne saken».

Det er vanskelig å se at denne saken kan ha noe med Mark Hurds avgang som HP-sjef i forrige uke å gjøre.

Hurd var ansatt i HP fra 28. mars 2005 til 10. august 2010. Kontrakten som korrupsjonsmistanken knyttes til er fra 2000, og storparten av leveransene skjedde mens Carly Fiorina ledet HP.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.