HP fly forbannet på falske Vista-krav

Microsoft lot seg diktere av Intel, mot bedre vitende og trass i kraftig intern protest.

HP fly forbannet på falske Vista-krav

Microsoft lot seg diktere av Intel, mot bedre vitende og trass i kraftig intern protest.

En amerikansk domstol har frigitt en serie med dokumenter som viser at Microsoft senket sine opprinnelige krav til maskinvare for å kjøre Windows Vista.

Avsløringene kommer som følge av et pågående massesøksmål mot Microsoft, der programvaregiganten anklages for å ha drevet falsk markedsføring av operativsystemet Vista.

Domstolen har frigitt brevveksling og konfidensielle e-postmeldinger mellom toppledelsen i Microsoft og brikkeprodusenten Intel, selskapet viktigste samarbeidspartner.

Anklagerne hevder at selskapets «Vista-kapable»-spesifikasjon og merke feilaktig ledet forbrukere til å tro at PC-er kjøpt før Vista ble lansert, senere kunne bli oppgradert til å støtte brukergrensesnittet Aero og andre grafikkintensive funksjoner i operativsystemet.

Poenget med denne spesifikasjonen var å forsikre brukere om at datamaskiner kjøpt i forkant av lanseringen ville kunne oppgraderes straks Vista ble tilgjengelig.

De frigitte dokumentene viser at Microsoft senket Vista-spesifikasjonene for å blidgjøre Intel. Intels 915-brikkesett støttet ikke Aero, skriver Information Week.

Denne beslutningen gjorde toppledelsen i HP forbannet, etter de har investert mye penger i maskinvare for å støtte de opprinnelige spesifikasjonene. Frustrasjonen kommer frem i en e-postmelding til Microsofts toppledelse:

– Ikke bare har dere skuffet oss ved å gå tilbake på forpliktelsen om maskinkravene, dere viser en fullstendig mangel på satsing på HP som en strategisk partner. Dette har kostet oss masse penger, skrev Richard Walker, sjef for HPs forbrukerdivisjon.

Beslutningen om å la PC-produsenter merke PC-er som ikke støttet alle Vistas funksjoner som Vista-kapable var både «villedende» og «forferdelig», skriver tidligere Microsoft-visepresident Jim Allchin i en e-post fra april 2006.

Allchin fikk likevel ikke gehør i Microsoft for sitt syn. Senere, straks Vista ble lansert i januar 2007, sluttet han.

Microsoft argumenter for at de ikke har villedet forbrukere, fordi den nevnte kampanjen skilte mellom PC-er som støttet basisutgaven av operativsystemet og de som kunne kjøre premium-versjonen.

Det er ifølge en talsmann for Microsoft ventet at saken kommer opp for domstolen den 13. april neste år.

Til toppen