HP først ute med «miljø-batteri» til bærbare

Boston-Power-batteriet «Sonata» er så varig at HP selger det med tre års garanti.

HP først ute med «miljø-batteri» til bærbare

Boston-Power-batteriet «Sonata» er så varig at HP selger det med tre års garanti.

Selskapet Boston-Power har kunngjort at HP blir den første kunden til deres nyutviklede batteri for bærbare pc-er, «Sonata». Selskapet ble etablert i 2005 av en internasjonalt kjent batteriekspert, svenske Christina Lampe-Onnerud. Det fikk vind i seilene i batterikrisen høsten 2006, da ti millioner brannfarlige batterier måtte inndras, av nettopp de grunnene Lampe-Onnerud hadde forutsatt. Sonata-batteriet vakt oppsikt da de ble demonstrert offentlig på en fagsamling i januar i fjor.

    Les også:

Teknologien som Lampe-Onnerud har lagt inn i Sonata-batteriene, gjør at de er sikrere, varer lenger og lades raskere enn dagens pc-batterier. Etter tre års vanlig bruk skal de fortsatt ha bortimot samme kapasitet som da de var nye. Mens vanlige pc-batterier taper seg etter rundt 150 ladninger, skal et Sonata-batteri beholde sin opprinnelige kapasitet etter 1000 ladninger.

HP, som har samarbeidet med Boston-Power siden starten, sier de vil tilby Sonata-batterier i en ny familie bærbare pc-er, «Enviro», beregnet på forbrukermarkedet. Sonata-batteriet øker pc-prisen med 20 til 30 dollar. HP har så stor tro på produktet at de leverer Enviro med tre års garanti for batteriet. Pc-ene vil komme på markedet tidlig i 2009.

Undersøkelser rundt batterier på bærbare pc-er til forbrukermarkedet tyder på at 40 prosent av brukerne bytter batteri opptil fem ganger i løpet av en femårsperiode. Et erstatningsbatteri koster i snitt 150 dollar. Det kan med andre ord være ganske lønnsomt å investere i Sonata.

Batteriets levetid er ikke det eneste argumentet for å betegne Sonata og «Enviro»-pc-ene som miljøvennlige. Boston-Power er den første leverandøren av oppladbare litium-ion batterier som er sertifisert av Nordic Ecolabel (Nordisk Miljømerking) til å bære det kjente Svane-merket. Det innebærer at selskapet tar miljøhensyn i både produksjon, bruk og avhending av sine produkter. Batteriene inneholder verken PVC eller tungmetaller som kadmium, kvikksølv eller arsenikk.

Boston-Power opplyser at Sonata-batteriet også vil kunne kjøpes atskilt, som erstatningsbatteri, og at det er utformet slik at det passer inn i flere av HPs nåværende bærbare pc-er.

    Les også:

Til toppen