HP går bedre, men omlegging er dyr

Mark Hurd har fått orden på HP og tjener nå penger på PCer, men omstillingen er dyr.

Tegnene på at Mark Hurd begynner å få ryddet opp i HP blir klarere etter at selskapet kastet ut sin høyt profilerte toppsjef Carly Fiorina. Under Fiorinas ledelse drev HP en dyr priskrig med blant annet Dell, men nå fokuserer selskapet mer på å tjene penger og det fungerer.

I samme kvartal i fjor satt HP igjen med 1,09 milliarder dollar før skatt. Driftstallene fra sist kvartal nå viser en kraftig bedring - 1,516 milliarder dollar. Men omstilling er dyrt. HP må belaste sitt resultat med engangsutgifter på hele 1,1 milliarder dollar og ender dermed opp med et resultat på 416 millioner dollar. Kostnadende dekker blant annet oppsigelser av 15.300 ansatte.

Ser man bort i fra engangskostnadene, tegner Hurd et optimistisk bilde: Salget løftet seg 7.1 prosent til nesten 23 milliarder dollar i løpet av HPs fjerde finanskvartal og Hurd løfter estimatene fremover.

Det mest gledelige nyheten for HP er at selskapet endelige tjener penger på PC-divisjonen. Tapene her har vært store og tynget regnskapene. Dette var trolig mye av årsaken til at Fiorina mistet jobben - det var hun som presset igjennom oppkjøpet av Compaq.

For en gang skyld vokser ikke skriversalget mest, det er PC og server-divisjonene som gjør det best.

Server og lagringsdivisjonen har løftet salget 10 prosent på et år og står for en fjerdedel av omsetningen og nesten en tredjedel av driftsoverskuddet. PC-divisjonen løftet salget med 8,8 prosent og fikk et driftsresultat på 200 millioner dollar.

Til toppen