FORBRUKERTEKNOLOGI

HP gir bort ny fargelaser

i bytte mot din 25 år gamle LaserJet, verdens første laserskriver.

Verdens første laserskriver, HP LaserJet, kom i 1984. Merk fontkassetten stukket inn i sitt spor, øverst til høyre. (foto: HP Computer Museum)
Verdens første laserskriver, HP LaserJet, kom i 1984. Merk fontkassetten stukket inn i sitt spor, øverst til høyre. (foto: HP Computer Museum)
3. apr. 2009 - 14:32

HP feirer 25-årsjubileum for verdens første laserskriver. Den første «LaserJet», i dag kalt «Classic», ble lansert våren 1984.

I anledning jubileet, forteller Jan Petter Løkken i HP Norge at de tilbyr moderne fargelasere til LaserJet-eiere som har hjerte til å bytte inn klenodiet.

– Vi vet at det er mennesker der ute som fortsatt sitter med eksemplarer av den første LaserJet-skriveren, eksemplarer som faktisk virker like godt i dag som da de kom for 25 år siden. Vi ønsker at alle som sitter med et eksemplar tar kontakt med oss, slik at vi kan tilby dem å bytte inn sin gamle skriver mot en moderne fargelaser, sier Løkken.

Reglene for dette jubileumstilbudet er formulert slik:

De fem første som kan vise til en LaserJet Classic fra 1984 får muligheten til å bytte den inn i en ny skriver. Førstemann får tilbud om en HP LaserJet CM 3530, mens de fire neste får den nye HP LaserJet CP1215.

Alt man trenger å gjøre er å ringe Jan Petter Løkken i HP på tlf: 97 05 77 43, innen 1. mai 2009.

Den første LaserJet kostet i underkant av 3500 dollar, tilsvarende 60 000 av dagens norske kroner. Den kunne skrive ut åtte sider i minuttet. I motsetning til datidens matriseskrivere og termiske skrivere skrev den ikke ut på rull eller på papir i sammenhengende bane, men på alminnelige ark. Oppløsningen var 300 punkter per tomme. Minnet i maskinen var 128 kilobyte.

En annen enorm forbedring var støynivået på bare 55 desibel. Brukerne lot seg imponere av at det faktisk gikk an å stå ved siden av maskinen under utskrift, og likevel være i stand til å føre en normal samtale.

I standardutgave kunne maskinen bare skrive ut i skrifttypen Courier (ikke-proporsjonal skrivemaskinfont) i kun én størrelse, akkurat som på en skrivemaskin. For å få tilgang til andre fonter, måtte man ty til såkalte «fontkassetter». Den mest utbredte fontkassetten til LaserJet inneholdt en 14-punkt halvfet Helvetica til overskrifter, og en 10-punkt Times til øvrig tekst, med variantene normal, kursiv og halvfet.

Det begrensede minnet gjorde det vanskelig å skrive ut grafikk: Det var bare plass til en åttendedels side om gangen, tilsvarende rundt 10 x 7 centimeter.

To år seinere kom en forbedret modell, LaserJet Plus. I det ytre var den helt lik forgjengeren. Den viktigste forbedringen var at standardminne ikke bare var firedoblet til 512 kilobyte, men at den i tillegg var oppgraderbar. Oppgraderingen var imidlertid svært kostbar. De som ønsket å kunne skrive ut helsides grafikk måtte ut med rundt 20 000 kroner for å doble minnet til 1024 kilobyte.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.