HP gir seg i volumkrig mot Dell

Mye tyder på at HP har gitt opp kampen om å være størst på PC for å fokusere på lønnsomhet.

Mye tyder på at HP har gitt opp kampen om å være størst på PC for å fokusere på lønnsomhet.

Den toneangivende og mektige finansavisen Wall Street Journal har i en omfattende artikkel i dag samlet signaler på at HP gir opp kampen med Dell om å være størst på PC.

Signalene er ikke krystallklare, men en rekke analytikere avisen har snakket med applauderer kursomleggingen HP har gjort i det siste.

"Hva er poenget med å drive et selskap når du ikke tjener penger", påpeker en analytiker overfor Wall Street Journal.

At HP-sjef Carly Fiorina nå stabler om bitene i HP om dagen er hevet over tvil. I desember offentliggjorde hun at styret hadde vurdert å dele selskapet flere ganger, men hadde likevel sagt nei.

Og på fredag kom konklusjonen - i stedet for å skille ut PC eller skrivere, fusjonerer man inn PC i den lønnsomme skriverdivisjonen.

IBMs salg av PC-divisjonen til Lenovo understreker utfordringene til Dells konkurrenter.

Problemet til Fiorina er at HP ikke lengre er størst på PCer og at PC-divisjonen fremdeles tjener for lite penger. I to år har HP slåss med Dell om å være størst, men det har vært dyrt. Siden 2002 har fortjeneste fra PC-produksjonen ligget rundt 1 prosnet, men steg sist kvartal til 1,2 prosent, skriver Wall Street Journal.

Krigen synes da også å være over og Dell vant - HP og Dell lå lenge side om side, men gjennom 2004 dro Dell klart fra. I tredje kvartal endte HPs globale markedsandel opp på 15,6 prosent, mens Dell stakk av med 17,8 prosent, i følge IDC-tall.

Allerede i august sa HPs markedsdirektør for PCer, Deborah Nelson, at "HP er fornøyd med å være en solid nummer to".

HPs norske PC-direktør bekrefter overfor digi.no at det har skjedd en kursendring.

- Det er ikke noe særlig tvil om at HP fokuserer mer på lønnsomhet. Vi har en bedre markedsposisjon i Europa og Norge enn i USA, men vi kommer ikke til å betale for å være størst, sier Arild Westbye, PC-direktør i HP Norge til digi.no.

Når likevel førsteplassen er tapt, er kanskje valget enklere. HP må tjene mer penger på PC, selv om det kan ramme salget og gjøre Dell enda større.

En rekke amerikanske analytikere mener at signalene er klare og at Fiorina nå gjør det riktige for aksjonærene.

For aksjekursen har lidd. Priskrig med Dell og problemer i serverdivisjonen var med på å senke HP-kursen ni prosent på Nasdaq i fjor. HP har nå bare en P/E på 11, noe som er ganske lavt og amerikanske analytikere påpeker at hvis HP klarer å løfte lønnsomheten, kan dette gi raske kursløft.

Rett før jul informert HPs SEC, USAs kredittilsyn, at nedskjæringer i første halvdel av 2005 vil føre til ekstra kostnader på rundt 200 millioner dollar.

Det nærmeste Fiorina offentlig kommer til å ha bekreftet det som eventuelt er en dramatisk kursomlegging er under et analytikermøte sent i desember. "Vi vil ikke ofre lønnsomhet for markedsandeler, " sa Fiorina i følge Wall Street Journal.

At det har skjedd en kursomlegging støttes også av den nye sjefen for PC og skriverdivisjonen, Vyomesh Joshi, som forrige uke da han ble utnevnt sa at "fokuset skal først være på lønnsomhet".

Til toppen