RESULTATERFINANS

HP innfridde ikke forventningene

- Vi skulle gjort det bedre, innrømmet toppsjef Carly Fiorina da hun la fram Hewlett-Packards kvartalstall.

20. aug. 2003 - 08:02

I går kveld la Hewlett-Packard fram sine resultater for kvartalet fram til 31. juli, det tredje i selskapets regnskapsår.

I forhold til samme kvartal i fjor, økte omsetningen med 4,9 prosent til 17,35 milliarder dollar. Det var 4 prosent lavere enn i andre kvartal, og lavere enn analytikernes forventede 17,46 milliarder dollar.

Bunnlinjen viser 297 millioner dollar i pluss, mot et tap på 2,03 milliarder dollar i samme kvartal i fjor. HP fullførte oppkjøpet av Compaq i mai 2002, og belastet regnskapet med høye restruktureringskostnader. Det positive resultatet i år svarer til 10 cents per aksje. Driftsresultatet havnet på 23 cents per aksje, mens analytikerne hadde ventet 26 cents per aksje.

I aksjehandel etter at tallene ble kjent, falt kursen fra 22,11 dollar til 19,70 dollar, over 11 prosent.

HP er organisert i fire store avdelinger – PC-er, servere og lagring, skrivere og bildeprodukter, og service. Det positive resultatet skyldes skriveravdelingen som økte omsetningen med ti prosent fra fjorårets kvartal til 5,24 milliarder dollar, og tjente 739 millioner dollar på driften. Nedgangen fra andre kvartal, da avdelingen tjente 981 millioner dollar, betraktes som normal sesongmessig tilbakegang. Samtidig pekes det på at driftsoverskuddet som prosent av omsetningen har falt til 14,1, mot 17,9 i fjorårets kvartal, og 16,6 prosent i forrige kvartal.

PC-avdelingen tapte 56 millioner dollar av en omsetning på 4,97 milliarder dollar. Omsetningen var 3 prosent lavere enn i foregående kvartal, men 5 prosent bedre enn i samme kvartal i fjor. Sammenlikningen med Dell, som økte resultatet med 26 prosent i samme periode, gir seg selv. Toppsjef Carly Fiorina forklarte miseren ved å peke på at HP selger en alt for liten andel av sine PC-er direkte, særlig på forbrukermarkedet, og at man bommet på priskuttene som ble altfor store i forhold til den langt mer beskjedne nedgangen i komponentprisene. Lyspunktet i PC-avdelingen var innen bærbare, der omsetningen økte med 27 prosent i forhold til julikvartalet i fjor.

Server-avdelingen kunne vise til at omsetningen av de store Unix-serverne i Superdome-familien økte med 64 prosent. Men innen Intel-servere og små og mellomstore servere sviktet det helt. Avdelingen omsatte for 3,71 milliarder dollar, omtrent som i samme kvartal i fjor, men 4 prosent lavere enn i foregående kvartal. Driftsunderskuddet økte fra 7 millioner dollar i foregående kvartal, til hele 70 millioner dollar.

Det gikk brukbart innen service, men om konsulentbiten var finansdirektør Bob Wayman knapp: "Vi tjener ikke penger på det området."

I det første året etter fusjon, kuttet HP 16.000 arbeidsplasser. I mai ble det sagt at ytterligere 3500 må gå innen oktober. Nå heter det at enda 1300 mister jobben innen samme frist. HP kompenserer delvis med økt outsourcing til land som India, Kina, Polen, Costa Rica og Filippinene.

For inneværende kvartal forventer analytikerne en omsetning på 19 milliarder dollar, med et positivt resultat på 36 cents per aksje. Finansdirektøren i HP mener det ligger an til mellom 18,8 og 19,1 milliarder dollar i omsetning, og mellom 34 og 36 cents per aksje i fortjeneste.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.