JUSS OG SAMFUNN

HP inngår forlik etter spionskandale

HP betaler seg ut av et privat søksmål etter spionskandalen tidligere i år.

8. des. 2006 - 08:25

Det har blåst hardt rundt styret og ledelsen i verdens største IT-selskap, HP, i år. Styreleder Patricia Dunn måtte gå av da det kom frem at hun hadde innledet en privat etterforskning for å finne ut hvem som var kilden til stadige lekkasjer fra HPs styrerom.

De private etterforskerne benyttet seg blant annet av en metode som i USA kalles «pretexting». I korte trekk går det ut på å utgi seg for å være en annen person, for å få tilgang til opplysninger fra registre. I den private etterforskningen benyttet HPs etterforskere denne metoden for å hente ut telefonloggene til sine styremedlemmer og til flere journalister.

Den tidligere styrelederen og tre andre er tiltalt og risikerer fengselsstraff for sine handlinger.

    Les også:

I tillegg til straffesaken mot de involverte har delstaten California også saksøkt HP i et privat søksmål.

Nå er det inngått forlik i denne saken. Ved å betale 14,5 millioner dollar, slipper HP å innrømme skyld i det private søksmålet før resultatet av den offentlige tiltalen faller. Det private forliket vil derfor ikke påvirke utfallet av den fortsatt pågående saken som staten California har mot Patricia Dunn og andre som var involvert.

Pengene fra det private forliket vil bli brukt til å etablere et fond som myndighetene kan bruke til å dekke utgifter i forbindelse med etterforskning av brudd på personverns- og rettighetslovgivning. Deler av beløpet vil også gå til å dekke den pågående etterforskningen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.