BEDRIFTSTEKNOLOGI

HP, Intel og Yahoo sammen for «nettskyen»

De tre utfordrer Google og IBM med nye sentraler for egen forskning på «cloud computing».

30. juli 2008 - 13:47

«Cloud computing» viser til ideen om å la private og bedrifter hente datakraft, lagring og tjenester fra «nettskyen» i stedet for å ha en egen maskinpark. Det er ennå langt igjen før ideen kan realiseres slik de «visjonære» ser den, men den er besnærende nok til å engasjere tunge aktører til å satse på egne prosjekter.

I våres gikk Google og IBM sammen i en banebrytende allianse for å forske på infrastruktur og andre løsninger for nettskyen. Microsoft har et prosjekt gående for et nytt nettbasert operativsystem, Midori, som favner om mye av det samme.

    Les også:

I går kunngjorde HP, Intel og Yahoo at de går sammen om å bygge seks regnesentre for å forske på hvordan forestillingen om nettskyen kan realiseres. Med på dette prosjektet er også myndighetene i Singapore, University of Illinois og og det tyske Karlsruhe teknologiske institutt. Samlebetegnelsen for prosjektet er «Cloud Computing Research Test Bed». Hver av de seks deltakerne i prosjektet skal bygge opp et eget regnesenter.

Hvert regnesenter skal få en maskinpark fra HP med fra 1000 til 4000 prosessorkjerner fra Intel, samt annet utstyr som driftsprogramvare og SSD-basert lagring. De skal stå ferdig seinere i år og etter hvert gjøres tilgjengelige for forskere verden over.

Yahoo bidrar med kompetanse innen avanserte systemer basert på åpen kildekode, blant anne Apache Hadoop for distribuert databehandling og programmeringsspråket Pig for parallell programmering som Yahoo selv har utviklet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.