HP investerer milliarder i nettskyen

Skal utvikle nye produkter og tjenester basert på OpenStack.

HP investerer milliarder i nettskyen
HP lanserer nettskyporteføljen HP Helion, som skal følges opp av en milliardinvestering i blant annet datasentre globalt. Bilde: digi.no, HP, OpenStack Foundation

HP avduket i går en ny portefølje med nettskyprodukter og -tjenester. Denne har fått navnet HP Helion. Porteføljen skal bestå av eksisterende nettsskytilbud fra HP, nye produkter basert på OpenStack-teknologier, samt blant annet supporttjenester.

HP planlegger å investere mer enn 1 milliard dollar over de to neste årene i nettskyrelaterte produkter, utviklingsinitiativer, profesjonelle tjenester og i å øke utbredelsen av Helion-porteføljen globalt. Blant annet planlegger selskapet å tilby OpenStack-baserte, offentlige nettskytjenester ved 20 ulike datasentre globalt. Dette skal være på plass innen 18 måneder. Selskapet vil også etablere en partnerordning for tilbud og videresalg av OpenStack-baserte nettskytjenester.

HP er blant grunnleggerne av OpenStack Foundation og har nå mer enn tre års erfaring med å tilby slike tjenester i stor skala.

– Kundeutfordringene i dag er ikke begrenset til nettskyen. De inkluderer hvordan man skal administrere, kontrollere og skalere applikasjoner i et hybrid miljø som spenner over flere teknologitilnærminger, sier Martin Fink, teknologidirektør i HP, i en pressemelding.

Ifølge Fink skal Helion kunne dekke alle slike behov, samtidig som at man får mye igjen for pengene.

Produkter og tjenester

Blant de nye produktene i HP Helion er blant annet en egen og fritt tilgjengelig OpenStack-distribusjon – HP Helion OpenStack Community edition, som også skal bli tilgjengelig i en forbedret, kommersiell utgave om noen måneder. I tillegg består HP Helion av en PaaS-tjeneste (Platform as a Service) basert på VMware-utviklede Cloud Foundry, OpenStack Technology Indemnification Program som skal beskytte kvalifiserte kunder mot tredjepartskrav knyttet til krenkelse av patenter, opphavsrett og forretningshemmeligheter, samt HP Helion OpenStack Professional Services hvor HP-ansatte skal kunne bistå kundene på områder som planlegging, implementering og drift.

Konkurransen innen nettskymarkedet øker stadig. Nylig reduserte både Amazon, Google og Microsoft prisene på mange en rekke slike tilbud. Dette bidrar til lavere reduserte kostnader for kundene, men gjør det samtidig vanskeligere for mindre nettskyoperatører – som ikke har de samme stordriftsfordelene som gigantene – å konkurrere på pris.

Det skremmer dog ikke store aktører som HP fra å forsøke. Det er forøvrig ikke mer halvannen måned siden Cisco kunngjorde en lignende satsing – Global InterCloud. Også Cisco skal investere en milliard dollar i denne løsningen over de to neste årene.

    Les også: