BEDRIFTSTEKNOLOGI

HP Jornada: CE-bærbar i full størrelse

Windows CE innebærer utillatelige begrensninger på en ellers svært interessant maskin.

Eirik Rossen
9. nov. 1998 - 13:43
HP Jornada 820.
HP Jornada 820.

Spesifikasjonene til HP Jornada 820 er av den typen som får deg til å tenke: "Dette har jeg bruk for. Dette vil jeg ha som min neste maskin". Det dreier seg om en Windows-CE-drevet bærbar PC med VGA-skjerm (256 farger), uten bevegelige deler.

Det jeg finner helt enestående, er at man her har å gjøre med et tastatur i normal størrelse, en skjerm i normal størrelse, og batterier som lar deg arbeide i opptil ti timer uten opplading.

Vekten er 1,1 kg med batteri. Prosessoren er en 190 MHz StrongARM RISC - som nå produseres av Intel. Internminnet (RAM) er fra 16 til 32 MB. Programvaren kjøres i en annen type internminne (ROM) på 16 MB. Ytre lagring skjer gjennom CompactFlash-kort som kommer i opptil 60 MB. Ellers er det blant annet USB-utgang og spor til PC-kort (PCMCIA type II). Den amerikanske utgaven kommer med innebygget V.90-modem, i Europa må vi nøye oss med å bruke en egen modemutgang eller PC-kort. PC-kort kan også brukes til å kople maskinen på et nett. HP-folk jeg har vært i kontakt med i Norge og Sverige regner med at ISDN er sannsynlig, men de vet ikke helt sikkert.

Jornada leveres med "Pocket" utgavene av Word, Excel og Access, en viser for PowerPoint-filer, og fullstendig Internett-programvare (Outlook med e-post, kalender, planlegger og kontaktdatabase, samt Internet Explorer). Det britiske selskapet Advance Systems Limited (ASL) kan supplere dette med en rekke klienter for Exchange, Notes, SAP osv, slik at man gis fullverdig tilgang til det organisasjonen måtte ha av egne systemer. En Citrix-klient skal også være på trappene, slik at maskinen kan gi tilgang til standard Windows-programmer på en tjener i lokalnettet.

Prisen i USA er 999 dollar. Produktsjef Petter Bakken i Hewlett-Packard Norge sier han regner med å holde prisen under 10.000 kroner, inklusiv mva. Da er den grunnleggende programvaren inkludert, og norske æ, ø og å er på sin vante plass på tastaturet, selv om operativsystem og applikasjoner er på engelsk. Bakgrunnen er at Microsoft ikke har laget norsk Windows CE ennå.

- Den endelige prisen vil være klar i slutten av måneden. De første norske eksemplarene vil kunne leveres i tredje uke av januar, sier Bakken.

Det umiddelbare inntrykket er at Jornada er en allsidig maskin med en nærmest ideell kombinasjon av egenskaper for den som er mye på farten. Men den markedsføres systematisk som en "companion" til en PC, altså som en maskin som forutsetter at du har en fast arbeidsplass med en vanlig PC på pulten. Hva er årsaken til det?

- Jornada bygger på samme filosofi som de mindre Windows CE-produktene, sier Jonas Lundegård i Hewlett-Packard i Sverige. - Det vil si at arbeidet du gjør på CE-maskinen ikke opptas i det øvrige datasystemet i organisasjonen før det "synkroniseres" gjennom din faste PC.

Kjernen i den faste systemprogramvaren er en synkronisator som ajourfører din faste PC med arbeidet som er midlertidig lagret og oppdatert på CE-maskinen. Synkroniseringen innebærer at avtalebøker og e-post samordnes, og at dokumenter du har arbeidet med i Word og Excel omformateres til standard Office-format før de samordnes med eventuelle originaler på den faste PC-en. "Pocket"-utgavene av Office-programmene nytter et annet filformat enn de som kjøres under de fetere utgavene av Windows. Hensikten er å holde ned filstørrelsen. Men Pocket-filene gjennom synkroniseringsprosessen for å kunne leses. De lar seg ikke åpne av standard Office-applikasjoner.

- Jeg hadde ikke ordnet det slik hvis jeg hadde fått velge, innrømmer Lundegård.

Han legger til at CE lar deg vise Powerpoint-filer, men ikke redigere dem. Skal du kunne oppdatere presentasjonen din mens du er på farten, trenger du en maskin som kan kjøre vanlig Office. Nok en begrensning er at det ikke finnes noen vanlig bildebehandler for Windows CE ennå. Som journalist kan jeg altså ikke bruke den til å sende tekst og bilder.

Felles for alle disse begrensningene er at de ligger i selve systemet Windows CE med applikasjoner, og ikke i Jornadas maskinvare. Inntil videre må altså Hewlett-Packard holde sin ærlige profil og markedsføre som ledsager en maskin som med litt bedre støtte fra leverandøren av systemvare kunne vært noe langt mer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.