HP kaster Carly Fiorina etter krangel

Carly Fiorina klarte ikke å gjennomføre planene hun hadde lagt, sier HPs styre uvanlig klart.

Carly Fiorina klarte ikke å gjennomføre planene hun hadde lagt, sier HPs styre uvanlig klart.

I en svært overraskende melding offentliggjorde HP nå i ettermiddag, altså tidlig amerikansk morgen, at Carly Fiorina ikke lengre er toppsjef i HP.

Dermed forsvinner en av IT-bransjens mest profilerte og samtidig eneste kvinnelige toppleder. Men investorene synes åpenbart dette er gode nyheter, HPs aksje spratt opp hele 12 prosent i førbørshandel i USA umiddelbart etter at nyheten ble kjent.

Avgangen er ikke frivillig. Det er styret som offentliggjør beslutningen, ikke Fiorina. Og meldingen er innspedd uvanlig ærlig kritikk, noe store amerikanske selskaper ellers er svært forsiktige med.

"Carly Fiorina kom til HP for å revitalisere selskapet. Hun hadde en strategisk visjon og fikk på plass en plan som har gitt HP muligheten til å konkurrere og vinne. Vi takker Carly for hennes sigifikante lederskap gjennom seks år og vi ser frem til å akselerere gjennomføringen av selskapets strategi, sier nyutnevnt styreformann Patricia C. Dunn i HPs pressemelding.

Med utrykket "gitt HP mulighet til å konkurrere og vinne" kommuniserer Dunn at Fiorina ikke har klart å gjennomføre endringene hun planla og dette forsterkes med uttrykket "vi ser frem til å akselerere gjennomføringen".

"Jeg er lei for at styret og jeg har hatt forskjellig mening om hvordan HPs strategi skal gjennomføres, men jeg respekterer deres beslutning", uttaler Fiorina i pressemeldingen.

Det er Robert P. Wayman, HPs finansdirektør, som overtar toppjobben, men bare midlertidig, i tillegg til sin vanlige jobb.

Dramatikken rundt oppsigelsen understrekes med at HP ikke har noen arvtager klar - man har sagt opp Fiorina med øyeblikkelig virkning og skal begynne jakten på ny toppleder nå.

HP sier ikke konkret hva som har skjedd akkurat nå, men i den senere tid har det vært turbulens i styret og ledelsen. digi.no har omtalt flere lekkasjer til Wall Street Journal som avslørte at styret planla å dele ut enkelte av Fiorinas oppgaver til andre toppledere i HP.

    Les også:

Lederskiftet kommer etter at Fiorina og HP for lengst har svelget unna oppkjøpet av Compaq. Nå skulle gevinstene vise seg, men det som trolig har felt Fiorina har vært fallende lønnsomhet på PC og servere.

For i løpet av høsten kom det signaler om at HP har godtatt at man har mistet plassen som verdens største PC-leverandørn til Dell. HP var størst, mistet plassen til Dell og fikk den så tilbake med oppkjøpet av Compaq. Lenge knivet HP med Dell, men i fjor dro Dell fra.

Nå skulle HP gi opp tallkampen og fokusere på lønnsomhet, var signalet ledere i selskapet kommuniserte. Dette kan ha være en årsak til avgangen - Fiorina vant en bitter kamp om å få kjøpe Compaq. Hele rasjonalet var at størrelse skulle gi HP overtaket, men nå er Dell likevel blitt størst.

HP innrømmet utfordringene nylig med å legge PC-divisjonen inn under ledelsen av den mer lønnsomme skriverdivisjonen.

Andre siganler om at HP forsøker å finne en ny plass i IT-bransjen er styret og ledelsens diskusjon om å skille ut skrivere eller dele selskapet i tre biter. Dette har styret fortalt at man har vurdert flere ganger for hver gang å ende opp på et nei.

Har Fiorina hatt andre meninger om en deling enn styret, kan dette ha utløst oppsigelsen.

Her kan du lese HPs pressemelding om Fiorinas avgang.

Til toppen