BEDRIFTSTEKNOLOGI

HP kaster ut gamle prosessorer

HP rydder opp på gamle serverplattformer og kaster nå ut Mips-prosessorene.

31. mai 2005 - 08:56

Servere som aldri svikter ble i sin tid oppfunnet av Tandem under navnet NonStop. Tandem ble kjøpt av Compaq i 1997, og ble følgelig en del av assortimentet til Hewlett-Packard ved sammenslåingen i 2002. I likhet med Compaq videreførte HP Tandems NonStop-arkitektur med MIPS-prosessorer fra SGI som kjerne. Sist HPs NonStop-servere ble fornyet var i august i fjor, da MIPS-prosessoren S88000 ble innført for å øke ytelsen med rundt 30 prosent.

Ifølge styrte lekkasjer til amerikansk presse vil HP kunngjøre en total fornyelse av NonStop-arkitekturen, med Itanium-prosessoren som kjerne. Det vil innebære minst like god pålitelighet, men med dobbel ytelse til halvpris. Under gunstige forhold kan ytelsen økes med opptil 160 prosent.

En valgfri utvidelse av arkitekturen vil øke redundansen ytterligere, slik at maskinene kjører videre selv om to serier med nøkkelkomponenter skulle feile.

Den nye NonStop-arkitekturen vil utstyres med zx1-brikkesettet til HPs øvrige Itanium-servere.

De nye maskinene vil hete HP Integrity NonStop. De vil være tilgjengelige for salg fra juni. Ifølge tidsplanen som ble kunngjort da Compaq ble innlemmet i HP, skulle Itanium-varianten av NonStop vært klar innen utgangen av 2004.

I første omgang skal Integrity NonStop utstyres med Madison-varianten av Itanium. Mot slutten av 2006 skal Montecito inn i utvalget. Andre oppdateringer, ifølge HP-presentasjoner vist til amerikansk presse, kommer i annen halvdel av 2008 med Montvale-varianten av Itanium-prosessoren, samt mot slutten av 2009 og tidlig i 2011.

Målgruppen er først og fremst bank, finans, børs og telekom, miljøer der man er forsiktig med å fornye systemer med påvist pålitelighet. Hovedkonkurrentene er Sun og IBM zSeries.

Ifølge IDC økte omsetningen av Itanium-baserte servere med 67 prosent fra første kvartal 2004 til første kvartal i år, til 450 millioner dollar. Samtidig sank tallet på solgte enheter med 6,3 prosent til 8125 servere. Det gjenspeiler at EM64T-arkitekturen – og AMDs Opteron-prosessor – tar volummarkedet, og at Itanium i stadig større utstrekning vil forbeholdes mer avanserte maskiner, som NonStop.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.