RESULTATERFINANS

– HP kuttet for mye i forskningen

IBM-sjef Sam Palmisano fyrer av mot HPs avgåtte toppsjef Mark Hurd.

IBM-sjef Sam Palmisano sier han ikke vil trekke seg når han fyller 60 neste år. Han mener HP har kuttet for mye innen forskning og betalt altfor mye for 3Par.
IBM-sjef Sam Palmisano sier han ikke vil trekke seg når han fyller 60 neste år. Han mener HP har kuttet for mye innen forskning og betalt altfor mye for 3Par.
15. sep. 2010 - 16:49

I et intervju med Wall Street Journal kommer IBMs toppsjef Sam Palmisano med hard kritikk mot HP, en av hans største konkurrenter.

Palmisano sier at avgåtte HP-sjef Mark Hurd kuttet så mye i forskning og utvikling at selskapet sakket akterut teknologisk. Han mener det er grunnen til at HP måtte kjøpe lagringsspesialisten 3Par, til nær sagt hvilken som helst pris.

Etter en intens offentlig budkrig mot Dell, endte HP med å betale mer enn tre ganger 3Pars markedsverdi før det ble kjent at selskapet var til salg.

– HP pleide å være et svært oppfinnsomt selskap. IBM ville aldri ha betalt så mye som HP for å skaffe seg 3Par. Men HP hadde ikke noe valg. Hurd hadde kuttet alt av forskning og utvikling, sier Palmisano til avisa.

Tallene viser at HP brukte 3,5 milliarder dollar på forskning og utvikling i 2005, da Hurd tiltrådte som toppsjef. I 2009 var tallet redusert til 2,8 milliarder dollar.

Det svarer til en reduksjon av forskningens andel av omsetning fra 4 prosent til 2,5 prosent.

Under Palmisano, bruker IBM rundt 6 prosent av omsetningen på forskning og utvikling, rundt 5,8 milliarder dollar.

HP betalte 2,4 milliarder dollar, tilsvarende nesten et helt års forskning og utvikling, for 3Par.

Palmisano runder 60 år neste år, og fikk følgelig et spørsmål om han vil følge tradisjonen fra tidligere IBM-topper og trekke seg.

Svaret var kontant.

– Jeg går ikke noe sted.

På lang sikt ser Palmisano som også er styreformann i IBM, på Oracle på sin alvorligste konkurrent. I fjor sikret Oracle seg innpass innen markedet for maskinvare ved å kjøpe Sun for 7,4 milliarder dollar, for øvrig i konkurranse med IBM.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.