HP-modul dobler serverytelsen

HPs mx2-modul dobler serverytelsen ved at to Itanium-prosessorer kan plugges på sokkelen til én.

HPs mx2-modul dobler serverytelsen ved at to Itanium-prosessorer kan plugges på sokkelen til én.

Hewlett-Packard lanserer i dag en komponent kalt mx2 Dual Processor Module. Modulen ble diskutert på Intels utviklerforum i februar i fjor. Da gikk det rykter om at mx2 ville måtte utsettes til annet halvår 2004. Nå viser det seg at den offisielle timeplanen holder likevel, og at de første mx2-serverne er klare til levering. (Se siste avsnitt i artikkelen Stor serverlansering fra HP.)

mx2 gjør det mulig å bygge om for eksempel en fireveis Itanium 2-server til en åtteveis, bare ved å trekke ut prosessorene, legge inn mx2-modulen, og så kople to Itanium 2-prosessorer på hver mx2-modul. Det innebærer at HP vil være i stand til å tilby flerveis Itanium 2-prosessorer rimeligere enn konkurrentene. HPs egne anslag gir en prisfordel i forhold til IBM på opptil 35 prosent.

I tillegg til Integrity-serverne, vil HP også bruke mx2-modulen på sine Superdome-servere, slik at det maksimale prosessortallet på disse økes til 128.

HP har kjørt en mx2-utstyrt Integrity-server med åtte prosessorer – rx4640-8 – gjennom to standardtester der maskinen har gjort det spesielt bra. Den ene testen gjelder SAP-applikasjoner, SAP Sales and Distribution Standard Application Benchmark, der HP danker ut alle andre åtteveis servere. Testen gjaldt SAP R/3 4.70 med Oracle 9i. De åtte Itanium 2-prosessorene i 1,1 GHz ble kjørt under HPs egen Unix-variant HP-UX 11i v2.

Den andre testen er SPECweb99 som skal måle håndteringen av web-applikasjoner. Her oppnådde rx4640-8 måltallet 15.600. Det er sterkere enn de kraftigste åtteveis Risc-maskinene som har latt seg teste. HPs rp8420 (PA-Risc) når 15.000, Fujitsu Siemens PrimePower (Sparc) når 13.278, og IBM pSeries 650 når 12.400. Det er interessant at Itanium 2 med mx2-modulen viser seg kraftigere enn ledende leverandørers Risc-maskiner.

I tillegg til HP-UX, kan mx2-serverne til HP kjøres under Windows 2003 Server, og innen nyttår også OpenVMS. Ifølge HPs nettsted er imidlertid Linux ikke tilrettelagt for mx2.

Til toppen