HP Norge suveren vinner i PC-jubelår

Leverandørene jubler over kraftig vekst i PC-salget, men HP-sjef Eivind Roald smiler mest.

HP Norge suveren vinner i PC-jubelår

Leverandørene jubler over kraftig vekst i PC-salget, men HP-sjef Eivind Roald smiler mest.

PC-salget har vokst jevnt og trutt de siste årene, og 2007 ser ut til å bli rekordåret.

Tall fra analyseselskaper viser en vekst i PC-salget i Norge på 22 prosent i første halvår. Det ligger an til mellom 1,1 til 1,2 millioner solgte PC-er i 2007.

Den soleklare vinneren er HP Norge. Selskapet har økt PC-salget med mer enn 45 prosent, mer enn dobbelt så mye som markedet.

Markedssjef Amund Hamre i HP Norge peker på en rekke forhold som har ført til rekordomsetningen i år.

– Det digitale løftet i skolene har gitt oss nye rammeavtaler med en rekke fylkeskommuner, prisene på PC-er har gått ned, folk skifter oftere utstyr og overgangen fra LCD-skjermer 4:3 til bredskjerm 16:9 har dratt opp salget, sier Hamre til digi.no.

Det ligger an til mellom 1,1 til 1,2 millioner solgte PC-er i 2007. Bare til skolene skal HP i år levere mellom 40 000 og 50 000 PC-er.

I motsetning til flere andre PC-leverandører har ikke HP hatt vesentlige problemer med sen leveranse, selv med nesten 50 prosent vekst. Hamre antyder i høyden to uker for sen leveranse, og bare noen få kunder skal være rammet.

En av årsakene til sen levering er pussig nok hensynet til miljø. Både elektronikk og isolasjonsmaterialer inneholder de farlige miljøgiftene bromerte flammehemmere. PC-utstyr har normalt blitt levert overisolert med materialer av ekspandert plast (EPS), for eksempel isopor og byggeskum som kan inneholde bromerte flammehemmere.

– Vi har bestrebet oss på å levere utstyr pakket inn i ren plast og isolasjon uten miljøgifter. Det har påvirket noen leveranser, forteller Hamre.

Vi har vokst med mer enn 45 prosent, som er over dobbelt vekst av markedet. Også etterspørselen etter bredskjermer har tatt helt av. HP har siden sommeren kun produsert PC-er i 16:9-format.

HP har spesielt har suksess med Pavillion-serien av rimelige bærbare modeller. Her har prisraset til ned mot 5000 kroner for en laptop gitt salget et særdeles kraftig puff.

Til toppen