HP og Dell taper i et stabilt pc-marked

Markedet preges av svak etterspørsel etter ultrabooks.

PC-leveransene til Asus har vokst kraftig det siste året, men det skyldes ikke høy etterspørsel etter ultrabooks som denne.
PC-leveransene til Asus har vokst kraftig det siste året, men det skyldes ikke høy etterspørsel etter ultrabooks som denne. (Bilde: Asus)

Markedet preges av svak etterspørsel etter ultrabooks.

Både Gartner og IDC kom i går med rapporter om de globale pc-leveransene i andre kvartal i år. Begge melder at de totale leveransene har gått noe ned siden samme kvartal i fjor, men bare med 0,1 prosentpoeng, til omtrent 87 millioner pc-er. Tallene til Gartner inkluderer ikke nettbrett, mens IDCs tall heller ikke inkluderer Windows-baserte Tablet Slate PC-er.

Derimot har det skjedd mye når man ser på leveransene til de enkelte leverandørene. Begge analyseselskapene oppgir kun de fem største, HP, Lenovo, Acer, Dell og Asus, men er uenige om det er Acer eller Dell som innehar tredjeplassen.

HP er fortsatt størst hos begge, men markedsandelen har det siste året blitt redusert med omtrent to prosentpoeng til omtrent 15 prosent. Lenovo nærmer seg raskt bakfra og kan, dersom utviklingen fortsetter, passere HP allerede i neste kvartal. Selskapet har nå en markedsandel på drøyt 14,5 prosent hos både Gartner og IDC, men de to selskapene var mer uenige for et år siden, noe som gjør at Gartner oppgir Lenovos leveransevekst det siste året til å være på 14,9 prosent, mens IDC melder om hele 25,2 prosent.

Acer og Dell er nå omtrent jevnstore, dersom man ser de to rapportene under ett. Markedsandelene ligger et sted mellom 10,4 og 11,1 prosent. Acer vokser relativt forsiktig, mens Dells leveranser har falt med mer enn 11 prosent det siste året.

Selskapet på femteplass, Asus, er det som virkelig har stormet framover i pc-markedet det siste året. Selskapet har økt leveransene med omtrent 39 prosent og har nå en markedsandel på omtrent 7 prosent, opp fra omtrent 5 prosent for et år siden. Det meste av veksten skyldes ifølge Gartner økt salg i EMEA-området (Europa, Midtøsten og Afrika) og i USA.

De mindre pc-leverandørene, noe som også inkluderer Apple, har til sammen en markedsandel på drøyt 41 prosent, ned fra omtrent 42,5 prosent for et år siden.

Det globale PC-leveransene i andre kvartal ifølge Gartner.
Det globale PC-leveransene i andre kvartal ifølge Gartner. Bilde: Gartner
Det globale PC-leveransene i andre kvartal ifølge IDC.
Det globale PC-leveransene i andre kvartal ifølge IDC. Bilde: IDC

Gartner mener at pc-leveransene fortsatt påvirkes av usikker økonomi i enkelte regioner, ikke minst USA, hvor leveransene har gått betydelig ned. I tillegg er det svak interesse for pc-kjøp i forbrukermarkedet, og salget av ultrabooks har på ingen måte nådd opp til forventningene.

IDC er enige i dette, og i et intervju med CNET News sier IDC-analytiker Jay Chou at det ikke har blitt levert mer enn omtrent en halv million ultrabooks i første halvdel av 2012. Tidligere i år mente Intel at ultrabooks ville utgjøre omtrent 40 prosent av salget av bærbare pc-er i år. Det er svært langt unna de virkelige tallene, med mindre salget spretter noe voldsomt i været de neste seks månedene. IDC regner med at det vil selges omtrent 225 millioner bærbare pc-er i år.

Ultrabook-tallene inkluderer ikke Apples Macbook Air, som ifølge IDC selger svært godt.

I EMEA-området har pc-leveransene økt med 1,9 prosent det siste året til 25,1 millioner enheter, ifølge Gartner. Men etterspørselen er svak i vest og ikke minst i sør. IDC er ikke like pessimistiske og mener at veksten er større enn ventet.

    Les også:

Til toppen