HP og Lenovo snoker på Dell

Men vil de kjøpe erkekonkurrenten?

HP og Lenovo snoker på Dell
Michael Dell forsøker å kjøpe selskapet han grunnla - og ta det av børs. Det har åpnet opp regnskapene for andre potensielle kjøpere - noe Dells hardeste konkurrenter har benyttet seg av. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press

I begynnelsen av februar ble det kjent at gründer Michael Dell sammen med oppkjøpsfondet Silver Lake vil kjøpe PC-giganten Dell og ta det av børs. De har gitt de øvrige aksjonærene i selskapet et bud på 24,4 milliarder dollar eller 134 milliarder norske kroner. Budet er forøvrig delfinansiert med et lån fra Microsoft på 2 milliarder dollar.

Men dette åpner også for at andre interessenter kan melde seg. Budfristen går ut i slutten av mars.

HP og Lenovo snoker i bøkene

Siden budet ble lansert har flere av Dells aksjonærer ment at de får for lite betalt for sine aksjer. De håper selvsagt på at andre interessenter vil kaste seg inn i kampen og dermed sette i gang en budkamp for å presse prisen opp. Nå melder Bloomberg News at både Hewlett-Packard og Lenovo har meldt seg som interessenter.

Men om Lenovo og HP har reelle kjøpsplaner er heller tvilsomt. Mye tyder på at de to IT-gigantene egentlig er mest interessert i å få et dypdykk i Dells regnskaper. I perioden fra budet fra gründeren kom på bordet til budfristen er ute så vil nemlig Dell måtte åpne sine detaljerte regnskaper til aktører som vurderer bud.

HP og Lenovo er henholdsvis den største og nest største aktøren i PC-markedet, mens Dell innehar tredjeplassen. At de vil ha stor interesse å snoke i Dells regnskaper i forbindelse med oppkjøpssituasjonen er åpenbar, selv om det nok irriterer Dells operative ledelse. Men det er styret i Dell som sitter på makten – og deres jobb er å sørge for en høyest mulig pris på selskapets aksjer.

Hard kamp

Ifølge Bloomberg skal også oppkjøpsfondet Blackrock ha vist interesse, samt at milliardær Carl Icahn skal ha kjøpt seg kraftig opp i selskapet. Hans krav er at Dell betaler ut et ekstraordinært utbytte på 9 dollar per aksje. Får han selskapet med på dette øker han i realiteten prisen Michael Dell & co. må betale for selskapet.

Siden Michael Dell lanserte sitt bud på selskapet tidligere i år har motstanden mot et oppkjøp økt blant selskapets aksjonærer. Southeastern, Dells største eier utenom gründer Michael Dell selv, har flagget at de vil prøve å stoppe oppkjøpet. De har 8,4 prosent av aksjene, og kan sammen med øvrige aksjonærer sørge for at oppkjøpet blir stanset. Mens budet nå lyder på 13,65 dollar per aksje mener de at selskapets aksjer burde være verd 24 dollar per stykk. Grünnlegger Dell får dermed en hard kamp om å kjøpe sitt livsverk: Dell.

På Wall Street gambler også markedet på at det blir budkamp om Dell. Onsdag ble aksjen notert til 14,32 dollar per aksje, ca. 5 prosent over budprisen. Hva som blir den videre skjebne til verdens tredje største PC-aktør er dermed høyst usikker.

    Les også: