HP og Oracle gjør varehus kjappere

En helt ny type dedikert lagringsserver, «Exadata», øker farten på datavarehus med en faktor på ti.

HP Oracle Database Machine
HP Oracle Database Machine

En helt ny type dedikert lagringsserver, «Exadata», øker farten på datavarehus med en faktor på ti.

På sin store kundesamling OpenWorld i San Francisco, kunngjorde Oracle to nye typer dedikert maskineri som de tilbyr i samarbeid med HP: En dedikert «HP Oracle Database Machine» og en helt nyutviklet lagringsserver, «Oracle Exadata Storage Server», som leveres ferdiginstallert på en HP Proliant DL180.

Målgruppen for Database Machine er store bedrifter som skal i gang med et nytt datavarehus. Maskinen leveres som rack i 42 U høyde, med to ulike serverklynger. (Se bildet.)

Den ene klyngen består av åtte Proliant DL360-servere og kjører Oracle-løsningen for datavarehus, det vil si databasen, klyngesystemet Real Application Clusters og beslutningsstøtten Oracle Business Intelligence Enterprise Edition, det hele understøttet av Oracle Enterprise Linux. Hver server har to firekjernede Xeon-prosessorer og 32 gigabyte med minne.

Den andre klyngen i Database Machine omfatter fjorten Proliant DL180-servere som alle kjører Oracles nye lagringsserver Exadata Storage Server. Lagringsserveren beskrives som hjertet i Database Machine, og den enheten som gir Database Machine det lovede ytelsesløftet på 900 prosent. Den tilbys også som separat pakke, for miljøer som allerede har et Oracle-basert datavarehus, men som søker et tilsvarende løft i ytelse.

HP Oracle Database Machine
HP Oracle Database Machine

I tillegg til de to klyngene på henholdsvis åtte databaseservere og fjorten lagringsservere, inneholder racket til Database Machine fire 24-porters Infiniband-svjitsjer og en 48-porters Gigabit Ethernet-svitsj. Databaseserverne kan hver ha opptil fire SAS 10K harddisker på 146 GB, mens lagringsserverne kan hver utstyres med opptil tolv disker, enten 300 gigabyte SAS-disker eller 1 terabyte SATA-disker.

Velger man SATA-disker i lagringsserveren, får man 10,5 gigabyte per sekund i rå, ukomprimert I/O og en samlet kapasitet på opptil 46 terabyte brukerdata. Med SAS-disker øker I/O til 14 gigabyte per sekund, mens den maksimale lagringskapasiteten reduseres til 14 terabyte.

Database Machine leveres ferdig konfigurert og fininnstilt.

Exadata Storage Server
Fra et teknologisk synspunkt, er det Exadata Storage Server som er den store nyheten. Den er også den avgjørende faktoren som lar Oracle og HP love ti ganger bedre ytelse på datavarehus.

Solgt for seg er altså Exadata Storage Server en HP Proliant DL180 – en rackserver i 4 U høyde – med to firekjernede Xeon-prosessorer, 8 gigabyte minne og opptil 12 disker, hver på 300 gigabyte eller 1 terabyte. Ferdig installert programvare er Oracle Enterprise Linux og den nye «Exadata Storage Server Software 11g». For å fungere mot et datavarehus, må dette være bygget på Database 11g.

Hva kommer ytelsesøkningen av?

Oracle forklarer det med at lagringsserveren er spesielt tilpasset databasen, slik at omfattende spørringer kjøres i parallell mot databasen direkte fra lagringsserveren. Datavarehuset prosesserer ikke lenger dataene selv, slik man har gjort hittil, men mottar resultatene fra lagringsserveren. Lagringsserveren er spesialisert på å kjøre store spørringer parallelt, og kan følgelig levere resultatene langt raskere. Selve datavarehuset og alle spørringer kjøres uten endringer: Lagringsserveren ordner sitt i bakgrunnen.

Oracle Exadata Storage Server
Oracle Exadata Storage Server

Oracle og HP har hatt flere pilotprosjekter på Exadata, blant annet i krevende miljøer hos Amazon.com og Yahoo. Meldingene fra disse miljøene er at tiden for omfattende spørringer ble redusert fra flere minutter til få sekunder.

Både Amazon.com og Yahoo er nøkkelaktører innen utviklingen av den nye tankegangen rundt «nettskyer», såkalt «cloud computing». Lanseringen av Exadata kan følgelig betraktes som et mulig første skritt i å gjøre spesielt optimaliserte lagringssystemer til en del av grunnlaget for framtidens nettbaserte tjenester.

Avtalen mellom HP og Oracle om Database Machine og Exadata Storage, går ut på at Oracle skal ta seg av salg og markedsføring, mens HP skal ta seg av support.

    Les også:

Til toppen