HP oser av optimisme

Kunngjør oppjustert 2011-prognose og WebOS-drevet «Palmpad».

HP oser av optimisme

Kunngjør oppjustert 2011-prognose og WebOS-drevet «Palmpad».

Verdens største IT-selskap, målt i omsetning, holdt en analytikerkonferanse i San Francisco i går. Inntrykket som formidles av pressereferatene er at HP går bedre enn ventet, og vil greie seg bra i uoverskuelig framtid uavhengig av hvem som tar over som toppsjef etter Mark Hurd. Om jakten på Hurds etterfølger, ville ikke interim CEO Cathie Lesjak si annet enn at den pågår, og at det er gode interne og eksterne kandidater.

HPs viktigst budskap på konferansen var at omsetningen i kommende regnskapsår, som avsluttes 31. oktober 2011, vil havne et sted mellom 131,5 milliarder dollar og 133,5 milliarder, og at resultat per aksje, utenom ekstraordinære kostnader, vil havne på mellom 5,05 dollar og 5,15 dollar. Analytikernes forventninger før konferansen var en omsetning på 131,7 milliarder dollar og et resultat per aksje på 5,01 dollar.

HPs prognoser svarer til en omsetningsøkning på 5 til 7 prosent over inneværende regnskapsåret, og en bedring av resultatet per aksje på 12 til 14 prosent.

I forrige regnskapsår, altså fram til 31. oktober i fjor, omsatte HP for 114,6 milliarder dollar, og oppnådde et resultat per aksje på 3,21 dollar.

HP-aksjen gikk beskjedent fram da de optimistiske utsiktene ble kjent. Lesjak sa hun vil ta flere tiltak for å styrke aksjen, blant annet ved å love større dividende til aksjonærene, og ved å kjøpe tilbake egne aksjer. Aksjen har falt 19 prosent siden årsskiftet 2009–2012, hvorav ti poeng etter at Hurd trakk seg som toppsjef.

Optimismen i HP er kjærkommen for IT-bransjen som helhet, blant annet som motvekt til forsiktige utsikter gitt av andre store aktører, som Intel, de siste ukene.

Lesjak bekreftet ellers at HP vil ha et nettbrett, «Palmpad», klart for markedet innen årsskiftet.

Selskapet tar sikte på å sikre seg 17 prosent av markedet for slike innen 2013. Konkurransen er sterk: Mange selskaper, blant dem RIM og Samsung, satser tungt for å utfordre Apples dominerende iPad.

Palmpad skal drives av WebOS, operativsystemet til Palm som HP kjøpte tidligere i år for 1,8 milliarder dollar. I et intervju med Financial Times i går utelukket Palms tidligere toppsjef, Jon Rubinstein som nå er senior visepresident i HP, enhver satsing på Android. Han har også uttalt offentlig at HP ikke vil lisensiere WebOS til andre.

Lesjak sa videre at HP vil fortsette å kjøpe selskaper i forholdsvis høyt tempo. I de fire årene under Hurd brukte HP 31 milliarder dollar på 35 oppkjøp. Den siste måneden har HP gjennomført to oppkjøp i klassen over en milliard dollar, henholdsvis 3Par og ArcSight.

Til toppen