ANALYSER

HP overtar servertronen etter IBM

Stormaskinene svikter, og HP er nå størst i både omsetning og volum.

26. mai 2010 - 16:08

Analyseselskapet Gartner har publisert sine anslag over servermarkedet, globalt og i «Emea» (Europa, Midtøsten og Afrika), i første kvartal 2010.

Globalt sett økte markedet, sammenliknet med samme kvartal 2009, med 23 prosent i volum og 6 prosent i omsetning, til henholdsvis 2,12 millioner enheter og 10,8 milliarder dollar.

I Emea var veksten 19,7 prosent i volum, til 607 000 enheter, og 6,6 prosent i omsetning, til 3,22 milliarder dollar.

Klassifisert etter CPU-type, viser anslagene til Gartner at veksten globalt er begrenset til x86-servere, der volumet økte med 25 prosent og omsetningen med 32 prosent. Omsetningen av stormaskiner er 15 prosent lavere enn for et år siden, mens Risc- og Itanium-servere opplevde en tilbakegang på 29 prosent i volum og 27 prosent i omsetning. Nedgangen i stormaskiner rammer særlig IBM, mens nedgangen i Risc/Itanium rammer HP og Oracle som kommer inn på statistikken som ny eier av Sun.

Fordelingen per leverandør viser at HP har gått forbi IBM i omsetning, og leder fortsatt i volum.

IBMs serveromsetning er 2,1 prosent lavere enn for et år siden, mens HP øker med 16 prosent. I Emea svikter IBMs serveromsetning med 13 prosent.

Dell er leverandøren med overlegent størst framgang, henholdsvis 36 prosent i omsetning og 34 prosent i volum, globalt sett.

Tabellene nedenfor viser servermarkedet per leverandør, etter omsetning og volum, først globalt, deretter i Emea.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.