HP på fisketur i rørt vann

Onsdagens pressoppslag om Hewlett Packard, Skrivervik Data, Sun Norge og Merkantildata kan vanskelig tolkes som annet enn at HP ønsker å lage mest mulig uro rundt de organisatoriske endringene i ARK ASA, kommenterer finansredaktør Jørgen Christiansen.

Onsdagens pressoppslag om Hewlett Packard, Skrivervik Data, Sun Norge og Merkantildata kan vanskelig tolkes som annet enn at HP ønsker å lage mest mulig uro rundt de organisatoriske endringene i ARK ASA, kommenterer finansredaktør Jørgen Christiansen.

Papiravisen Computerworld hadde onsdag et større oppslag hvor det fremgår at Hewlett Packard ønsker seg et samarbeid med Skrivervik Data.

Onsdag ettermiddag sa HPs Jan Wigen til digi.no at han aldri har invitert til et samarbeid med hovedkonkurrenten Skrivervik Data.

Han trekker dermed vekk hele grunnlaget for Computerworlds artikkel, og sier indirekte at den aktuelle journalisten har kokt sammen suppen helt på egenhånd og så forsøkt å få den bekreftet av de ulike aktørene.

Selv om vi oppfatter Computerworld som en konkurrent, synes vi det blir for drøyt å legge en slik hypotese til grunn.

Han er nok korrekt sitert. Jan Wigen har åpenbart ønsket å gi et signal til både eksisterende partnere, fremtidige partnere og konkurrenter.

Utspillet kan selvfølgelig skyldes at HP ikke er helt fornøyd med forholdet til Merkantildata, at de ganske enkelt føler seg nedprioritert. Jeg utelukker det ikke, men vet ikke hvor sannsynlig det egentlig er. Selv om båndene mellom Merkantildata og IBM stadig blir sterkere, så er det fremdeles HP og Sun som er de store spillerene på Unix-markedet.

Nøkkelen kan selvfølgelig ligge i PC- og Server-markedet, men der vet Wigen mer enn vel at ARK har lukket døren, og hos Merkantildata må han finne seg i å være en av flere. Der også.

I forbindelse med Wigens ikke-uttalelser ble det kommentert at Skrivervik Data trenger noe mer enn bare Unix, og det ble spekulert i bakgrunnen for at Sun Norge har flyttet ut av Skrivervik Datas lokaler. Samtidig blir det trukket frem at ikke alle i Skrivervik liker sammenslåingen med Cinet, og det blir sågar hevdet at Merkantildata kan tenke seg enten å kjøpe Skrivervik Data eller overta SUN-agenturet i Norge.

Med Skrivervik som Suns suksessrike, sterkt fokuserte og trofaste partner gjennom 12 år er vel det mildest talt en snodig hypotese. Sett sammen med de endringene som blir foretatt i ARK-konsernet i disse dager blir det nesten mer morsomt enn spennende å spekulere i at Skrivervik skulle forlate ARK.

ARK er i ferd med å bli sydd sammen til et sterkt fokusert nettverksselskap. Det satses på "Network Computing" i alle bauger og kanter, med tett samarbeid med utvalgte leverandører av nettverk, programvare, pc-er, nc-er, terminaler og servere.

At Ark skulle ha noe stort behov for produkter og tjenester fra HP synes jeg ganske enkelt er merkelig. De ser vel mer ut som konkurrenter enn noe annet.

Hva kan vi da trekke ut av onsdagens presseoppslag?

Den mest sannsynlige bakgrunnen for Jan Wigens utspill er at HP benytter anledningen til å lage mest mulig turbulens rundt omorganiseringen av Ark.

Vi skjønner ham godt, men nå ser det ut til at det eneste han oppnår er å rote til relasjonene til Merkantildata.

Med den endringstakten vi ser i både store og små IT-selskap, norske som utenlandske, er jeg ikke overbevist om at det er noe godt trekk.

Til toppen