RESULTATERFINANS

HP på historisk smell

Avskrivninger, sviktende omsetning og nedsatt lønnsomhet ga rekordunderskudd.

– HP er fortsatt i en tidlig fase i en flerårig omstilling. Vi gjør anstendig framskritt trass i motvind, sier toppsjef HP i en kommentar til det historisk store underskuddet.
– HP er fortsatt i en tidlig fase i en flerårig omstilling. Vi gjør anstendig framskritt trass i motvind, sier toppsjef HP i en kommentar til det historisk store underskuddet. Bilde: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images / All Over Press
23. aug. 2012 - 13:30

HP publiserte i går sitt regnskap for kvartalet fram til 31. juli, regnskapsårets tredje. Nettoresultat etter skatt er minus 8,86 milliarder dollar, det største i HPs 73 år lange historie.

Selskapet gjør to milliardavskrivninger. Som meldt for to uker siden, skriver de av 8 milliarder fra oppkjøpet av IT-tjenesteselskapet EDS i 2008. EDS ble kjøpt for 13,2 milliarder dollar av daværende toppsjef Mark Hurd, som gjorde oppkjøp for til sammen 24,3 milliarder dollar.

Den andre store avskrivningen er tap av goodwill knyttet til varemerket Compaq. Denne posten belaster kvartalsregnskapet med 1,2 milliarder dollar.

HPs toppsjef Meg Whitman beskriver situasjonen slik:

– HP er fortsatt i en tidlig fase i en flerårig omstilling. Vi gjør anstendig framskritt trass i motvind. I løpet av kvartalet har vi tatt alvorlige skritt for å fokusere på strategiske saker. Vi styrer kostnadene, gjennomfører påkrevede endringer i organisasjonen, og vi får bedre balanse i regnskapet. Vi fortsetter å levere på det vi har sagt vi vil gjøre.

Kvartalsregnskapet viser svikt i både omsetning og generell lønnsomhet. Sammenliknet med tredje kvartal i fjor faller omsetningen med 4,9 prosent til 29,7 milliarder dollar. Legger man avskrivningen på 9,2 milliarder til det oppgitte driftsresultatet på minus 8,83 milliarder dollar, sitter man igjen med et driftsresultat på 355 millioner dollar. For et år siden presterte HP et driftsresultat på 2,25 milliarder dollar.

Omsetningen faller i alle segmenter unntatt programvare:

  • Pc-er er ned 10 prosent til 8,62 milliarder dollar
  • Tjenester er ned 3 prosent til 8,75 milliarder dollar
  • Skrivere er ned 2,7 prosent til 6,02 milliarder dollar
  • Servere, lagring og nett («Enterprise») er ned 3,8 prosent til 5,14 milliarder dollar

Fordi Autonomy er med i årets regnskap, øker programvareomsetningen med 18,4 prosent til 973 millioner dollar.

Lønnsomheten svikter i alle segmenter unntatt skrivere. Driftsresultatene fordeler seg slik:

  • Pc-er er ned 28 prosent til 409 millioner dollar
  • Tjenester er ned 23 prosent til 959 millioner dollar
  • Servere er ned 19 prosent til 562 millioner dollar
  • Programvare øker med 9 prosent mens omsetningen øker mer enn dobbelt så raskt.

Skrivere har 8 prosent bedre driftsresultat enn for et år siden, 949 millioner dollar, trass i omsetningssvikten. Avdelingen bidrar med omtrent det samme overskuddet som tjenesteavdelingen, der marginene burde vært langt bedre og der omsetningen er 45 prosent høyere.

Innen pc-er opplever HP det samme som Dell (se gårsdagens artikkel Dells nøkkeltall peker nedover): Omsetningen av bærbare svikter med 13 prosent, stasjonære med 8 prosent.

Skrivere til forbrukermarkedet svikter med 13 prosent.

I serveravdelingen er bildet broket. X86-servere, den største produktkategorien målt i omsetning, faller med 3 prosent til 3,19 milliarder dollar. Lagring faller med 5 prosent til 924 millioner dollar. «Forretningskritiske systemer», altså Itanium-baserte servere, faller med 16 prosent til 385 millioner dollar. Nettverksutstyr øker derimot med 6 prosent til 647 millioner dollar.

Da hun presenterte tallene, gjentok Whitman at HP vil fortsette å satse på pc-er, fordi det gjør det mulig å tilby mer fullstendige pakker til bedriftskunder. Hun vil fortsatt kjempe for å forsvare HPs status som verdens største pc-leverandør, mot sterkt voksende Lenovo.

Hun bekreftet også at HP vil lansere et Windows 8-basert nettbrett. Produktet skal rettes mot bedriftsmarkedet. Whitman siteres av Bloomberg på at det ikke er aktuelt å utfordre Apple iPad i forbrukermarkedet.

Whitman har bestemt at HP skal nedbemannes med 27 000 stillinger over en periode på to år. 10 000 til 15 000 av kuttene skal tas innen tjenesteavdelingen, altså gamle EDS. Innen utgangen av regnskapsåret, det vil si slutten av oktober, skal 11 500 ansatte ha sluttet. Besparelsen skal blant annet brukes til å satse på tjenester i nettskyen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.