HP på nippet til å ta igjen IBM innen servere

Gartners tall for serversalget i tredje kvartal viser en kraftig tilbakegang for IBM.

HP på nippet til å ta igjen IBM innen servere

Gartners tall for serversalget i tredje kvartal viser en kraftig tilbakegang for IBM.

Analyseselskapet Gartner har publisert sine anslag over omsetning og leveranser på det globale servermarkedet i tredje kvartal.

Omsetningsmessig vokste markedet med 2,6 prosent. Gartner konstaterer at uroen på finansmarkedene ikke gjenspeiles i servermarkedet.

IBM er alene blant de fem store om ikke å vokse i takt med markedet: I stedet går de 8,1 prosent tilbake i forhold til samme kvartal i fjor. System p (Unix-servere) og System x (x86-servere) går fram, mens System i og System z (stormaskiner) går tilbake.

HP, Dell og Sun går alle fram, henholdsvis 13,9, 12,6 og 11,4 prosent. HP øker sin markedsandel med tre prosentpoeng til 28,1 prosent, mens IBM faller 3,6 poeng til 30,1 prosent. På tredje og fjerde plass har Dell økt sitt forsprang i forhold til Sun.

Når det gjelder globale leveranser har HP og Fujitsu/Fujitsu Siemens (FSC) størst framgang, med henholdsvis 20,2 og 17,4 prosent. Med 5,4 prosent flere leveranser enn i tredje kvartal i fjor øker Dell mindre enn markedets 8,7 prosent. Sammenholdt med at Dell øker omsetningen langt mer enn markedet, tyder det på at deres framgang er først og fremst i de dyrere segmentene. Det samme kan sies om Sun, der leveransene faller med 4,5 prosent, mens omsetningen øker med 11,4 prosent.

De globale leveransene av bladservere økte med 13,8 prosent, og står nå for 10 prosent av alle servere. En stor del av HPs framgang volummessig skyldes bladservere: De opplevde en økning på 91 prosent.

I EMEA-området (Europa, Midtøsten og Afrika) opplever IBM enda sterkere tilbakegang, med 16,4 prosent fall i omsetning og 5,4 prosent fall i leveranser. HP øker sin omsetning med 21,1 prosent og sine leveranser med 20,7 prosent. Det innebærer en dramatisk endring på de to første plassene: I markedsandel avanserer HP med 4,5 poeng, mens IBM faller 7,2 poeng: HPs første plass er ganske suveren, med 35,4 prosent mot 27,0 prosent for IBM.

På sitt hjemmemarked opplever Fujitsu Siemens solid vekst: 13,5 prosent fram i omsetning, og 23,7 prosent i antall leveranser.

Her er hovedtallene fra Gartner for tredje kvartal:

    Les også:

Til toppen