HP satser på mindre kjent toppsjef

Carly Fiorinas etterfølger er klar - HP satser på en outsider fra NCR som kan rydde.

Carly Fiorinas etterfølger er klar - HP satser på en outsider fra NCR som kan rydde.

Etter å ha sparket toppsjef Carly Fiorina på dagen, har styret i HP brukt litt under to måneder på å finne ny toppsjef.

I går kveld amerikansk tid avslørte HP at man har ansatt den ganske ukjente toppsjefen i det gamle IT-selskapet NCR som ny HP-leder. I et selskap som går som det skal er det vanligere å rekruttere en intern-kandidat.

Mark Hurd (48) er en bransjeveteran som har vært i NCR helt siden 1980. NCR er i dag mest kjent for sine minibanker og kasseapparater.

Med Hurd sender HPs styre et sterkt signal om at man er villig til å plukke en utsider som ikke kan så mye om HP for å rydde opp. En ekstern kandidat vil se ting med nye øyne og vil ikke la seg bremse av lojaliteter til tidligere kollegaer.

For HP trenger rydding - selskapet sliter med en svak aksjekurs og har under Fiorina til tross for oppkjøpet av Compaq mistet rollen som verdens største PC-produsent til Dell.

Hans mandat ble klart da Fiorina fikk sparken 9. februar. Da kom styret med denne uvanlige klare kommentaren i sin pressemelding:

"Carly Fiorina kom til HP for å revitalisere selskapet. Hun hadde en strategisk visjon og fikk på plass en plan som har gitt HP muligheten til å konkurrere og vinne. Vi takker Carly for hennes sigifikante lederskap gjennom seks år og vi ser frem til å akselerere gjennomføringen av selskapets strategi, sier nyutnevnt styreformann Patricia C. Dunn i HPs pressemelding.

Med utrykket "gitt HP mulighet til å konkurrere og vinne" kommuniserer Dunn at Fiorina ikke har klart å gjennomføre endringene hun planla og dette forsterkes med uttrykket "vi ser frem til å akselerere gjennomføringen".

Hurd synes har derfor liten erfaring med å slåss i det langt mer konkurranseutsatte PC og server-markedet der aktører som Dell gjorde at hans forgjenger ikke klarte å nå sine mål.

Men NCR har gjort det svært bra under Hurds ledelse og selskapet la nylig frem svært hyggelige kvartalstall og løftet 2005-utsiktene for andre gang på bare ni dager.

I følge Wall Street Journal skal toppsjefene i sikkerhets-programvareselskapet Symantec og harddisk-leverandøren Quantum også har vært med i finalen.

Til toppen