JUSS OG SAMFUNN

– HP-sjef var industrispion for SAP

Harde beskyldninger fra Oracle-sjef Larry Ellison mot HPs nye leder Leo Apotheker.

Larry Ellison (til venstre) vil sørge for mest mulig pr i en sak der SAP for lengst har erkjent skyld, og lover å legge fram bevis for at tidligere SAP-sjef Leo Apotheker ledet an i industrispionasje.
Larry Ellison (til venstre) vil sørge for mest mulig pr i en sak der SAP for lengst har erkjent skyld, og lover å legge fram bevis for at tidligere SAP-sjef Leo Apotheker ledet an i industrispionasje.
28. okt. 2010 - 09:42

Mandag starter behandlingen av et søksmål om Oracle anla mot SAP i juli 2007, og utvidet med anklager om bevisst industrispionasje og «korrupt strategi» året etter. SAP har erkjent de faktiske forholdene – at ansatte i det tidligere datterselskapet TomorrowNow lastet ned store mengder interne Oracle-dokumenter – slik at retten ikke skal ta stilling til annet enn hvor stor erstatning SAP må betale til Oracle. Oracle krever to milliarder dollar. SAP har satt av 160 millioner dollar til å dekke alle både erstatning og saksomkostninger.

For Oracle-sjef Larry Ellison er rettssaken en anledning til å prege mediebildet med negativ omtale av konkurrentene. Økonomi er ett motiv: SAP er Oracles hovedkonkurrent innen forretningsprogramvare. Det ligger trolig også personlige motiver bak, knyttet til at tidligere SAP-sjef Leo Apotheker er ny toppsjef i HP, etter Ellisons gode venn Mark Hurd, som i dag er ansatt i Oracle. Ellisons fiendebilde av HP er forsterket av at Ray Lane ble styreformann i HP samtidig med at Apotheker ble toppsjef. Ray Lane var i mange år en av Ellisons nærmeste medarbeidere i Oracle, men sluttet etter en uoverensstemmelse i 2000.

Søksmålet er med andre ord en gyllen anledning for Ellison til å få fram mest mulig negativ omtale av både HP og SAP.

I går sendte Ellison en e-post til amerikansk presse, der han anklaget Apotheker for personlig å ha ledet SAPs bevisste industrispionasje mot Oracle gjennom TomorrowNow, og lovet å legge fram bevis under rettssaken.

E-posten er gjengitt i New York Times.

Etter planen skal Apotheker vitne i rettssakens andre uke.

Ellison gjør et poeng av at Apotheker, som tysk statsborger, ikke kan tvinges til å vitne i en rettssak i California dersom han holder seg utenfor delstatens grenser så lenge rettssaken varer. Det vil være oppsiktsvekkende om Apotheker, som formelt tiltrer toppstillingen i HP samme dag som rettssaken starter, ikke skulle vise seg i Silicon Valley i funksjonstidens første uker. Ellison fyrer av denne bredsiden:

– Jeg tror ikke Ray Lane ønsker å la Leo Apotheker eksamineres under ed rundt hvorfor han tillot tyveriet av Oracles eiendom å fortsette i åtte måneder etter at han ble SAPs eneste administrerende direktør. Jeg håper jeg tar feil, men mitt tips er at Lane, ny styreformann i HP, vil sørge for at HPs nye toppsjef Apotheker oppholder seg langt unna rettssalen til saken er avsluttet.

HP svarer at Oracle hadde alle muligheter til å eksaminere Apotheker da denne ble avhørt under ed i oktober 2008 under forberedelsene til rettssaken.

Inntrykket da var at Apotheker ikke visste hva TommorowNow-folkene drev med, og Oracle slo seg tilsynelatende i ro med det: Først etter at Apotheker fikk toppstillingen i HP ble han oppført som vitne i rettssaken.

– Gitt Leos begrensede kunnskap og rolle i denne saken, blir Oracles sisteliten utspill for å innkalle han som vitne ikke annet enn et forsøk på å trakassere ham og blande seg opp i hans plikter og ansvar som administrerende direktør i HP.

Talsmann Jim Dever for SAP sier til New York Times at Ellison må få orden på sine fakta. Apotheker ble første eneste administrerende direktør i SAP 1. juni 2009, syv måneder etter at all virksomhet i TomorrowNow ble avviklet.

– Dette er nok et tegn på at Ellisons sanne motivasjon er en personlig vendetta mot Apotheker og HP, sier Dever.

Blant andre SAP-topper som Oracle håper å ydmyke under rettssaken ved å stille dem som vitner er Henning Kagerman, toppsjef da SAP kjøpte TomorrowNow, styreleder Hasso Plattner og Bill McDermott, den ene av SAPs to likestilte administrerende direktører. Fra Oracle er Ellison selv tilkalt som vitne, i likhet med co-president Safra Catz og tidligere co-president Charles Phillips.

Les alt digi.no har skrevet om TomorrowNow.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.