HP skal spare 13 milliarder i året

HPs nye sjef har offentliggjort sin spareplan, og hvor mange tusen som vil miste jobben.

HPs nye sjef har offentliggjort sin spareplan, og hvor mange tusen som vil miste jobben.

HPs nye toppsjef Mark Hurd har lagt fram en spareplan som er kraftig kost, og det var ventet. Tallet på ansatte som må gå, er av enkelte blitt estimert til 15.000, og det viser seg nå å være ganske riktig. Over de neste seks kvartalene planlegger HP å redusere arbeidsstyrken sin med 14.500 ansatte, hver tiende i konsernet må dermed gå.

Dette skal etter planen spare dem for 1,6 milliarder dollar i året. I tillegg skal det kuttes i deres amerikanske pensjonsprogrammer. I en pressemelding kaller HP det for en "modifisering", altså en endring, men siden de regner med å spare 300 millioner dollar i året på det, er det klart at det er snakk om kutt.

Til sammen skal dette etter planen gi besparelser på 1,9 milliarder dollar, eller 13 milliarder norske kroner.

HP hevder samtidig at planene de nå legger frem, ikke bare skal bedre resultatet, men også måten selskapet drives på. Begrunnelsen for at færre ansatte skal kunne gjøre en bedre jobb, oppgis å være at halvparten av besparelsene skal gå til å møte konkurransen eller å reinvestere i ulike deler av driften. Resten av besparelsene skal stå urørt og gå til aksjonærene som bedret resultat.

    Les også:

Kuttene er ventet å få full effekt fra 2007. I mellomtiden vil dette koste. Selskapet har tidligere annonsert at 100 millioner dollar vil brukes på restrukturering. I tillegg til dette vil det koste 1,1 milliarder dollar å gjennomføre kuttene, melder HP.

Ikke alle deler av bedriften vil rammes like hardt. Salg vil i stor grad vernes, det samme gjelder forskning og utvikling. Det er støttefunksjoner i selskapet som rammes hardest.

Kuttene vil variere fra land til land, melder HP. HPs folk i Norge avdramatiserte situasjonen da de 100 millionene til omstrukturering ble offentliggjort, men nå kommer altså over ti ganger så mye i tillegg. Da spørs det hvor hardt Norge vil bli rammet.

HP oppløser sin Costumer Solutions Group, som driver salg til store bedrifter, små og mellomstore bedrifter og det offentlige. Deres oppgaver overtas av Technology Solutions Group, Imaging and Printing Group og Personal Systems Group.

Til toppen