RESULTATERFINANS

HP skjærer dypt i staben

HPs toppsjef Carly Fiorina skjerper kostnadskuttene fordi markedet vil forbli labert ut året. 15.000 arbeidsplasser må bort.

5. juni 2002 - 08:07

Carly Fiorina samlet hele toppledelsen rundt seg i går da hun gikk gjennom sine reviderte forventninger for framtida til det forente selskapet Hewlett-Packard/Compaq. Hun har framskyndet kostnadskuttene i forhold til den opprinnelige planen, og hun har laget en to trinns plan for å kvitte seg med 15.000 medarbeidere.

Fiorina erkjenner at markedet ikke vil ta seg opp før neste år, at PC-er og servere vil gi underskudd ut året, og at skrivere (og toner) og bildebehandling i månedene framover må bære hele det nye HP, ikke bare det gamle.

Les også:

Nedbemanning er det viktigste tiltaket for å kutte kostnader.


Det er laget et program rettet mot folk det forente selskapet mener det kan greie seg uten. Dette frivillige programmet gjelder 9000 av dagens medarbeidere. Men det samlede nedbemanningsmålet er langt større. Innen 1. november, det vil si avslutningen på HPs regnskapsår, skal 10.000 ha gått med på dette programmet, frivillig. Ytterligere 5000 skal la seg overtale til å slutte i løpet av kommende regnskapsår. Fiorina svarte bekreftende på et spørsmål om det kunne tenkes at nedbemanningsbehovet kunne vokse,

Nedbemanningen vil gjøre det mulig for HP å kvitte seg med 19 prosent av sitt nåværende kontorareal.

Det siste store tiltaket for å kutte kostnader er bedre innkjøpsrutiner.

Fiorina regner med å spare 500 millioner dollar i inneværende regnskapsår, betraktelig mer enn det forrige målet på 390 millioner dollar.

For de neste regnskapsårene er de forventede besparelsene økt fra henholdsvis 2 milliarder og 2,4 milliarder dollar, til henholdsvis 2,5 milliarder og 3 milliarder dollar.

Toppsjefen har tidligere uttrykt en forventning om at teknologimarkedet ville vokse med 2 til 3 prosent i løpet av året. Denne forventningen har hun revidert. Hun mener næringslivet holder så mye igjen på IT-investeringene at HP ikke kan håpe på mer enn maksimalt 9 prosent årsvekst i regnskapsåret 2003-2004 - og selv da vil selskapet ligge over gjennomsnittet.

For halvåret mai-oktober i år forventer HP en omsetning på mellom 35 milliarder dollar og 36 milliarder. Det er mindre enn analytikerne hittil har trodd på, og mellom 5 og 7 prosent mindre enn HP/Compaqs omsetning i halvåret november 2001 til april 2002. Det forventes en vekst på 4 til 6 prosent i året november 2002 til oktober 2003, og på 7 til 9 prosent året deretter. HP-ledelsen har ikke oppgitt forventninger til bunnlinja.

Skrivere og relatert virksomhet forventes å vokse med 10 prosent årlig i overskuelig framtid, og bidra med mellom 10 og 10,5 milliarder dollar i omsetning i halvåret fram til 1. november. Det ble opplyst av tidligere Compaq-sjef Michael D. Capellas at PC-er og servere ikke vil gi noe positivt bidrag til resultatet for dette halvåret, men at denne delen av virksomheten ville samlet sett gå i pluss i neste regnskapsår.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.