HP skriver av milliarder

Meg Whitman rydder opp i giganten.

Meg Whitman rydder opp i HP etter at hennes forgjengere har kjøpt selskaper over en lav sko. Nå tar selskapet en massiv nedskrivning etter milliardkjøpet av EDS i 2008.
Meg Whitman rydder opp i HP etter at hennes forgjengere har kjøpt selskaper over en lav sko. Nå tar selskapet en massiv nedskrivning etter milliardkjøpet av EDS i 2008. (Bilde: ChinaFotoPress/All Over Press)

Meg Whitman rydder opp i giganten.

Onsdag meldte Hewlett-Packard at de må skrive ned 8 milliarder dollar, 47 milliarder norske kroner etter oppkjøpet av Electronic Data Systems (EDS) i 2008.

Tidligere toppsjef Mark Hurd kjøpte selskapet for 13,2 milliarder dollar som var et av de største oppkjøpene under hans ledelse. Totalt kjøpte Hurd selskaper for 24,3 milliarder dollar mens han satt i lederstolen.

Den massive nedskrivningen reflekterer at verdien av EDS er fallende. Det massive oppkjøpet gjorde at HP ble en stor aktør i markedet for outsourcing og drift, noe som har opplevd lave marginer og fallende lønnsomhet. Aktører som indiske Wipro og Tata Consultancy har dessuten gitt selskapet knallhard konkurranse.

HPs toppsjef Meg Whitman varslet tidligere i år at selskapet må kutte 27.000 arbeidsplasser, mange av dem innenfor «enterprise service» divisjonen. Denne divisjonen opplevde ifølge Bloomberg News knapt omsetningsvekst i 2011.

– Whitman fører selskapet mot høyere marginer, og mer strategiske kategorier. Dersom hun gjør det hun sier at hun skal gjøre vil tjenste-divisjonen bli en mindre men mer profitabel forretning. Hun snakker om nettsky, analyse og sikkerhet og ikke om å konkurrere med Wipro og Tata, sier analytiker Jayson Nolan i meglerhuset RobertW. Baird til Bloomberg News.

Selskapet varslet at de forventer å ta en kostnad på mellom 1,5 og 1,7 milliarder dollar i forbindelse med oppsigelsesrundene. Tidligere har selskapet indikert at de må ta en kostnad på 1 milliard dollar. Aksjemarkedet tok godt imot nyhetene og sendte kursen opp 2,4 prosent på New York-børsen. Så langt i år har en fjerdedel av selskapets børsverdi forduftet.

    Les også:

Til toppen