HP støtter prosjekt for Linux terminalserver

Linux Terminal Server lar deg bruke tynne klienter, blant annet HPs, mot en Linux-tjener.

Linux Terminal Server lar deg bruke tynne klienter, blant annet HPs, mot en Linux-tjener.

I fjor høst lanserte Hewlett-Packard en serie diskløse tynne klienter, kalt Compaq t5300 og t5500, basert på prosessorer fra Transmeta.

Det interne operativsystemet i disse klientene er Windows CE .Net. Ifølge flere amerikanske Linux-publikasjoner, presiserte HP onsdag at klientene kan kjøres mot Linux-servere konfigurert som terminalservere med programvare fra Linux Terminal Server Project (LTSP). Teknisk konsulent Tor Abrahamsen i HP Norge sier til digi.no at han ikke kjenner til dette konkret, men at det er logisk at terminalservere og tynnklienter skal kunne kommunisere uavhengig av hvilket operativsystem som kjøres på den ene eller den andre siden.

I forrige uke ble LTSP oppgradert til versjon 4, som nå er tilgjengelig til gratis nedlasting, både i kildekode og ferdig kompilert.

LTSP kan brukes til å fordele Linux-baserte applikasjoner til tynnklientene, på samme måte som Windows Terminal Server og Citrix brukes til å fordele Windows-applikasjoner.

Nettstedet til LTSP (se lenken ovenfor) inneholder blant annet rapporten Reduced cost network computing through the use of thin clients and low cost software fra september 2003. Rapporten sammenlikner LTSP mot 30 klienter med et nettverk av 30 Windows-PC-er. Begge systemene tilbyr brukerne tekstbehandling, regneark, presentasjonsgrafikk, database, PDF-leser, e-post, gruppekalender, kontaktlister, avtalebok, oppgavelister, nettleser, utskrift og lynmelder, samt supportavtale. Det er ikke oppgitt om det finnes noen sammenlikning med Citrix eller andre Windows-orienterte tynnklientløsninger.

Til toppen