BEDRIFTSTEKNOLOGI

– HP sugde livet ut av oss

Hele ledelsen i Autonomy har sluttet etter oppkjøp. I går forsvant sjefen selv.

HP kjøpte søkegiganten Autonomy i fjor høst, men allerede nå sliter selskapet. I første kvartal leverte de langt svakere resultater enn forventet, og alle i den gamle ledelsen har forlatt selskapet etter å ha blitt kjøpt opp.
HP kjøpte søkegiganten Autonomy i fjor høst, men allerede nå sliter selskapet. I første kvartal leverte de langt svakere resultater enn forventet, og alle i den gamle ledelsen har forlatt selskapet etter å ha blitt kjøpt opp. Bilde: Mike Fuentes/Bloomberg/All Over Press

Financial Times bringer i dag en rystende beretning om det indre liv i det britiske teknologiselskapet Autonomy, som i fjor ble kjøpt opp av HP for over 11 milliarder dollar.

Dette var det siste oppkjøpet Leo Apotheker gjennomførte før han fikk sparken av styret i fjor høst. Hensikten var å bringe HP fra lavmargin maskinvaresalg til høymarginene som sofistikert programvare til store selskaper kan gi. Men integrasjonen har vist seg å være svært vanskelig.

Onsdag denne uken fremla HP svært svake resultater og kunngjorde at de skulle kutte bemanningen med 27.000 personer. Den første som ble sparket ut var Mike Lynch, gründer og inntil nylig sjef for søkeeksperten Autonomy. Dermed var den siste lederen fra Autonomys tid som selvstendig selskap ute av selskapet. Financial Times skriver at de siste månedene hadde resten kommet seg vekk.

Kulturkollisjonen ble for stor, og en tidligere leder sier til avisen at «HPs byråkratiske kultur sugde livet ut av oss». En annen tidligere Autonomy-ansatt forteller at de endeløse telefonmøtene og skjemaveldet var som å bli utsatt for vanntortur.

Et grelt eksempel på byråkratiske hindringer beskrives på følgende måte av avisen: Da noen skulle installere Autonomy-programvare på en HP-server, så måtte de fylle ut et skjema for å bekrefte at Autonomy var et finansielt solid selskap. Skjemaet måtte fylles ut, selv om HP faktisk da eide selskapet.

Autonomy ble startet av Mike Lynch i 1996 og har siden bygget seg opp til å bli den største britiske programvareaktør basert på markedsverdi. Selskapet var en av Fast Search & Transfers viktigste konkurrenter inntil det norske selskapet ble snappet opp av Microsoft i 2008. Men da HP kjøpte Autonomy i fjor fikk de 2000 ansatte beskjed om at de ville la selskapet jobbe som før. Det skulle ikke skje store endringer.

Men i løpet av juletider var en rekke av mellomlederne i Autonomy på vei ut. At Mike Lynch, gründeren som solgte Autonomy til HP, ikke klarte å holde på folkene ble også en medvirkende årsak til at han fikk sparken.

Nå spør analytikere seg om HP er i stand til å styre selskapene de tar over, mens kilder i HP forteller til Financial Times at avgangen til Lynch skyldes at Autonomy skuffet kraftig i første kvartal med et salg som var 30 prosent lavere enn budsjettert.

– Man kan ikke bomme med så store marginer i HP og fortsett være her, sier en kilde til Financial Times.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.