HP taper markedsandeler

Med en vekst på bare én prosent fra fjerde kvartal i 1997 til 1998 taper Hewlett-Packard markedsandeler: Særlig server-salget er rammet.

Med en vekst på bare én prosent fra fjerde kvartal i 1997 til 1998 taper Hewlett-Packard markedsandeler: Særlig server-salget er rammet.

Den internasjonale databransjen vokser raskt, men mange sliter med å tjene penger. HP har ofret vekst fremfor fortjeneste, sier amerikanske analytikere til blant andre Wall Street Journal.

HP tjener fremdeles gode penger. Etter en omsetning på 92 milliarder kroner, satt HP igjen med 7,4 milliarder kroner. Det er langtidsutsiktene som bekymrer markedet. Mens resten av industrien ligger i høygir, vokste omsetningen og fortjenesten i HP bare med henholdsvis én og tre prosent fra fjerde kvartal i 1997 til samme periode i 1998. Internasjonalt vokser IT-omsetningen med fem-seks prosent i året, ifølge analyseselskapet IDC.

Både salget av Unix-servere og HPs mindre kjente testutstyr faller. HP mener det svakere server-salget skyldes at kundene ventet på nye modeller og utsatte innkjøp i fjerde kvartal. Salget av selskapets Intel/Windows NT-server vokser derimot kraftig, men her er det langt mindre å tjene.

Også skriversalget øker, men i det viktige amerikanske markedet faller HPs salgsinntekter. HP ble hardt rammet av Asia-krisen og har ikke fått finansmarkedet til å smile i 1998.

Amerikanske analytikere mener HP har ofret vekst for å opprettholde sin fortjeneste og at HP ikke lanserer nye servere raskt nok i konkurransen med Sun og IBM.

Tidligere i februar offentliggjorde HP en selskapsbred fokusering på Internett slik Microsoft og IBM tidligere har gjort. I går kopierte Compaq denne satsningen i en tale Echard Pfeiffer holdt i London.

Til toppen