JUSS OG SAMFUNN

HP tatt for korrupsjon i flere land

Må punge ut 108 millioner dollar. De involverte risikerer fengsel.

Den polske innenriksministeren Bartlomiej Sienkiewicz (bildet) kunngjorde i forrige uke et stort gjennombrudd i landets granskning av korrupsjon i HP.
Den polske innenriksministeren Bartlomiej Sienkiewicz (bildet) kunngjorde i forrige uke et stort gjennombrudd i landets granskning av korrupsjon i HP. Bilde: digi.no
16. apr. 2014 - 10:40

Som digi.no skrev i forrige uke har Hewlett-Packard vært under etterforskning for korrupsjon i en rekke land.

IT-giganten har siden sagt seg skyldig i anklagene.

Gjennom et forlik med amerikanske myndigheter tar de ansvar for ulovlighetene og betaler en bot på 108 millioner dollar, melder Reuters.

HP i Russland vedgår at de har bestukket russiske myndigheter med millioner av dollar for å sikre seg kontrakter, blant annet gaver i form av luksusklokker, biler, smykker og svømmebasseng.

Selskapets avdelinger i Polen og Mexico har også erkjent korrupsjon for å vinne avtaler. Da Bloomberg skrev om etterforskningen i fjor høst, fremgikk det at mistanken mot HP også gjaldt flere andre ikke-navngitte land.

Korrupsjonen skal ha strukket seg helt tilbake siden før årtusenskiftet, blant annet for å sikre seg en kontrakt verdt 100 millioner dollar med den føderale russiske påtalemakten.

I perioden 2006 til 2010 skal HP ha bestukket politiet i Polen med minst 600.000 dollar. Der skal offentlige tjenestemenn ha mottatt bager fulle av kontanter og HP-produkter i bytte mot kontrakter.

– Tjenesteforsømmelsen forliket beskriver er begrenset til et lite antall personer. De er ikke lenger ansatt i selskapet, sier HPs juridiske direktør John Schultz i en kort kunngjøring.

Han understreker at de har samarbeidet fullt ut med USAs justismyndigheter og finanstilsyn i etterforskningen av saken.

Det svært alvorlige forholdet strekker seg altså over flere land. I Polen skal en av Hewlett-Packards sjefer ha brukt en anonym e-postkonto og forhåndsbetalt mobiltelefon med kontantkort i forsøk på å unngå å bli oppdaget.

Det nevnte forliket er med amerikanske myndigheter. Det fritar ikke HP for videre straffeforfølgelse i de respektive landene. I Polen er to tidligere HP-ansatte siktet i saken. Dersom de blir dømt risikerer de mellom 2 år og 12 år i fengsel, ifølge uttalelser gitt til Reuters.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.