BEDRIFTSTEKNOLOGI

HP tilbyr arkivløsning for norsk helsesektor

Løsningen skal effektivisere små og store helseforetaks tilgang til røntgen og andre store filer.

11. jan. 2008 - 12:41

HP lanserer i dag en arkivløsning for helsesektoren, Medical Archive Solution (MAS) 3.0, heter det i en pressemelding.

Ifølge programvareansvarlig Morten Meier i HP Norge er kostnadene for MAS 3.0 relativt lave, slik at løsningen kan være interessant også for de mindre aktørene i det norske markedet.

Ifølge Meier innebærer arkivering av diagnostiske bilder med svært store filstørrelser – røntgen, ultralyd og så videre – samt store dokumenter og laboratorierapporter tøffe utfordringer for arkivløsninger i helseforetak.

– Anslag går ut på at størrelsen på slike arkiv tredobles annethvert år. Dette er blant annet fordi sykehus og medisinske billedsentre er pålagt å oppbevare medisinske bilder som ultralyd og forskjellige typer røntgen i 10 år eller mer. Dette gir et konstant kappløp for å sørge for at lagringskapasiteten ligger noen få steg foran lagringsbehovet, sier Meier.

Meier beskriver MAS 3.0 som en økonomisk og skalerbar langtidsløsning for denne utfordringen.

– Det inneholder et multi-PACS-system som gjør det mulig for leger på forskjellige lokasjoner å hente ned bilder og pasientinformasjon, og samarbeide om behandlingen. Kryptering ligger som en standard sikkerhetsmekanisme for å ivareta etiske og lovpålagte regler om personvern. I tillegg støtter løsningen flere lagringslag inkludert høyytelsesdisker, lavkostnadsdisker og kostnadseffektiv tapelagring, heter det i pressemeldingen.

PACS står for «Picture Archiving and Communications System». MAS 3.0 er sertifisert for PACS-produkter fra over 30 leverandører, går det fram av mer detaljert omtale på HPs nettsted.

En referansekunde, Asante Health System på USAs vestkyst, sier de venter å få igjen 230 prosent av sin investering i MAS 3.0 over en fem års periode.

MAS 3.0 er bygget opp som en Linux-basert grid-løsning rundt HPs ProLiant DL320 lagringsservere. Servere, disker og andre komponentene installeres i et rack.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.