BEDRIFTSTEKNOLOGI

HP tilbyr datasentral i liten boks på hjul

HP gjør slutt på paradokset at de minste serverne, blades, er forbeholdt de største anleggene.

Oversikten fra analyseselskapet Gartner over det globale servermarkedet i andre kvartal viser at HP får stor uttelling for sin satsing på bladservere, med en volumøkning på 73 prosent fra samme kvartal i fjor, langt over markedets gjennomsnitt på 14 prosent.

Bladservere er de fysisk sett minste serverne, men diverse forhold gjør at kundene stort sett er det største IT-miljøene. I dag gjør HP slutt på dette paradokset, ved å lansere en ny type hylle for bladservere, beregnet på bedrifter med fra 50 til 1000 brukere.

Systemet er døpt «BladeSystem c3000» og har plass til inntil åtte servere i halvhøyde. Den er umiddelbart tilgjengelig i en utgave for montering i rack, og vil i løpet av et par måneder komme i en utgave som ser ut som en tradisjonell tårnserver, på hjul. Vittigperer i HP har fått aksept for at den kan betegnes «Shorty».

– Systemet vi har tilbudt hittil, c7000, rommer opptil 16 servere, og har ofte vært oppfattet som for stort, forklarer Jan Fredrik Gunvaldsen som fronter industristandard servere i HP Norge. – c3000, «Shorty», henvender seg til bedrifter med begrensede IT-ressurser, gjerne uten egne datarom, som har en pragmatisk tilnærming til IT og som er opptatt av rask inntjening på det de investerer.

Shorty kan ta alt HP tilbyr av bladservere, det vil si toveis og fireveis Xeon-servere, og Itanium-modellene, samt dem med AMD-prosessor. HPs fireveis servere er i full høyde, slik at det bare går halvparten så mange av dem i én c3000-hylle.

Det er ikke bare servere som får plass i en c3000. Bladserversystemene til HP omfatter også disksystemer og tape.

Disksystemet består av en pakke med to blad-enheter: en server og et blad med plass til seks disker på opptil 146 GB. Pakken, «All-in-One SB600c Storage Blade», omfatter også tilpasset og hensiktsmessig programvare med utgangspunkt i Windows Storage Server 2003 R2, utvidet med blant annet driftsmoduler og veivisere. Denne pakken er ny, og lanseres altså samtidig med c3000.

Tape-enheten er også ny: HP mener den er verdens første tapeløsning for bladservere. Den heter «StorageWorks Ultrium 448c Tape Blade». Enheten er i halv høyde, med kassetter på 400 GB. Den kan ta nettverkbackup av alle serverne i begge typer bladhyller, c7000 og c3000.

Fullt lastet med tape, disksystem og fem servere – den sjette må dedikeres til disksystemet – framstår c3000 som en fullverdig liten datasentral. Den er ingen billig investering: HP tar for eksempel 57.600 kroner for disksystemet alene (med den dedikerte serveren og programvaren).

Sammenliknet med en tilsvarende konfigurert samling av tradisjonelle rackservere, skal det være mye å spare på å satse på bladservere, også utover det at bladserverne bruker 30 prosent mindre strøm.

– Vi har laget et regnestykke som sammenlikner en c3000 med åtte bladservere, med åtte standard rackservere, begge i en sammensetting vi mener er typisk, forteller Gunvaldsen.

Regnestykke viser at bladserverne er over 100.000 kroner rimeligere i innkjøp. Mye skyldes at mange tillegg man trenger i et rack, er overflødige i et bladsystem.

– Bare i kabler sparer man 4000 kroner. Bladserverne nøyer seg med rimeligere svitsjer/rutere, der sparer man over 30.000 kroner. Med blant annet færre strømforsyninger og færre vifter sparer man ytterligere rundt 8500 kroner per server.

Bildet ovenfor viser rackutgaven av c3000, med seks servere, disksystem og tape. Disk- og tape-enhetene er delvis trukket ut. Legg merke til DVD-stasjonen som står loddrett til høyre, og til den lille skjermen som betjenes med egne knapper.

Skjermen og knappene betjener driftssystemet til rackenheten direkte, slik at man slipper å kople til egen skjerm og tastatur. Programvare som leveres per DVD kan installeres direkte uten andre betjeningsorganer: DVD-en kan koples til en valgfri server. Gunvaldsen forsikrer at det også er en KVM-svitsj for dem som foretrekker det.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.