HP vil ha PricewaterhouseCoopers konsulenter

Hewlett-Packard skal være interessert i å kjøpe konsulentdelen av PricewaterhouseCoopers når denne skal skilles fra moderselskapet. Dette kan koste HP hele 167 milliarder norske kroner. Dermed kan HP-sjef, Carly Fiorina, få 30 000 konsulenter å leke seg med.

PricewaterhouseCoopers (PwC) skal splittes i to selskaper, der den ene skal drive med revisor-virksomhet mens den andre skal drive med konsulenttjenester og rådgivning. Det er denne delen Hewlett-Packard (HP) skal være interessert i å slå kloa i, skriver Wall Street Journal.

Kildene til avisen sier at det ikke er klart om det har kommet inn noen ledende bud på konsulentselskapet, men enheten har vært på markedet i lengre tid og mye tyder på at HP kan dra det lengste strået.

Dette følger i kjølvannet av store dataselskapers økede interesse for konsulenter. HP har så langt ansatt nærmere 200 konsulenter i måneden, verden over, for å bli mer konkurransedyktig inn mot de store kundene.

Konsulent-delen av HP utgjør mye penger i bunnlinjen for selskapet. Konsulentdelen fikk et overskudd i andre kvartal på hele 178 millioner dollar, 1,6 milliarder norske kroner. Omsetningen var på 1,8 milliarder dollar, 17 milliarder norske kroner. Det melder Wall Street Journal.

Et ønske fra HP toppsjefen Carly Fiorina om å styrke denne delen av selskapet skal være motivasjonen bak. Dette blir i så fall den største handelen hun noen gang har gjort etter at hun fikk stillingen i midten av 1999.

Wall Street Journal skriver at HP er beredt på å betale mellom 17 og 18 milliarder dollar for selskapet. Dette er mellom 157 og 167 milliarder norske kroner.

HPs økende interesse for konsulenttjenester er et ledd i hele bransjens ønske om økt fortjeneste. Når selskapene ikke høster gode nok marginer på salg av stormaskiner, kan det være greit å ha en arme med fakturerende konsulenter som kan sy sammen store systemer for kunden.

HP har 6 000 konsulenter i dag, mens PwC sysselsetter mer enn 30 000. Det sier seg selv at HP kommer til å styrke selskapets konsulentposisjon betraktelig hvis de kjøper opp PwC konsulentene, og vil dermed bli et av de store konsulentselskapene i verden.

Men det er lenge frem til en avtale om kjøp kan gå igjennom. En av årsakene er at PwC trenger godkjenning fra tusener av partnere verden over, sier kilder til Wall Street Journal.

De fem store konsulentselskapene i verden har måttet slite med å krav om å skille seg fra sine revisor-deler. Grunnen er at det amerikanske kredittilsynet, SEC, ikke er så glad for at selskaper som selger konsulenttjenester også skal være revisor - med de farene for rollesammenblanding dette kan medføre. PwC var tidlig ute og sa tidlig i år at de skulle dele opp selskapet. Denne prosessen er i full gang.

Ingen i HP ville bekrefte ovenfor Wall Street Journal at det er samtaler på gang med PwC, mens en talsmann for PwC sa han ikke ville kommentere rykter.

Talsmannen la til at kildene til Wall Street Journal forsøkte å legge til en dose realitet til en historie med liten substans. Det har lenge gått rykter om kjøpere eller del-overtagere til konsulentdelen av PwC, og navn som IBM, Siemens, Cisco, Ericsson, Nokia og andre store teknologi-navn har vært oppe i luften.