HP vil ikke selge superbillige PCer

HP har drevet prisene på bærbare nedover, men vil ikke være med på stasjonære maskiner.

HP har drevet prisene på bærbare nedover, men vil ikke være med på stasjonære maskiner.

2003 ble året da PC-prisene falt i Norge. Elkjøp selger nå ganske moderne Medion PC med Windows XP, men uten skjerm, helt ned til 3995 kroner.

Maskinen er ikke en toppmodell, blant annet er hovedprosessoren en 2,6 GHz Celeron-brikke, en litt redusert versjon av den vanlige Intel Pentium 4.

Men maskinen er likevel med 256 MB RAM, 64 MB videominne og en harddisk på 40 GB en svært rask og god kontormaskin. Pakken blir derfor et attraktivt tilbud, særlig fordi så mange har en skjerm fra før som fremdeles er brukbar.

Salget av datamaskiner hos Elkjøp vokser raskt, noe som setter tradisjonelle IT-leverandører under press. (se tidligere sak i boks på høyre side)

Likevel hevder HPs PC-direktør Arild Westbye at maskinen ikke gjør han nervøs.

- Det følger ikke med skjerm. Det virker som det har skjedd en prisendring, men er ikke tilfelle, hevder Westbye.

Likevel medgir han at prisen fremstår som hyggelig lav.

- Vi tror at PCer fremover vil bli solgt uten skjerm fordi prisen vil variere så mye ut i fra om du velger en vanlig 17 tommers CRT-skjerm eller 19-tommers LCD-skjerm. I sistnevnte tilfelle vil PCen kanskje kunne bli dobbelt så dyr.

HPs PC-sjef medgir at han ikke har en like billig maskin.

- Dette er en maskin til privatmarkedet. Det er gode tider i Norge og med så lave priser kjøper nå mange både en nummer to og tre-maskinen i huset, sier Westbye til digi.no. De fleste bedrifter trenger blant annet bedre service, mener han.

Han medgir likevel på spørsmål fra digi.no at nok også mange små og mellomstore bedrifter kan bli fristet av den billige Elkjøp-PCen. Og de små bedriftene er meget viktig i Norge. Av Norges 274.650 bedrifter i 2002, hadde i følge Statistisk Sentralbyrå bare 10.650 over 20 ansatte.

Selv har HP vært med på å drive prisene nedover. Selskapet lanserte billige bærbare PCer i januar og kapret raskt mange kunder med priser helt ned til 8-9000 kroner. Ironisk sett ble disse maskinene solgt gjennom Elkjøp – noe som gjør Elkjøp både til en partner og en konkurrent for HP.

Så langt har ikke Norges desidert største PC-leverandør vært prisdriver på stasjonære maskiner.

HP Norge har foreløpig ikke planer om å lansere en 4000-kroners maskin, men Westbye sier at prisene til Elkjøp gjør at HP må følge med.

Til toppen