BEDRIFTSTEKNOLOGI

HP vil slutte med pc-er

Verdens største pc-produsent med dramatisk melding.

19. aug. 2011 - 08:43

Før børsslutt torsdag var Bloomberg først med å melde at Hewlett-Packard, verdens største produsent av pc-er, forbereder å kvitte seg med pc-divisjonen Personal Systems Group (PSG).

Sjokkbeskjeden ble senere bekreftet av HP, som i går kveld norsk tid også la frem regnskapet for sitt avvikende tredjekvartal.

PSG er den delen av selskapet som produserer pc-er, nettbrett og smarttelefoner til bedrifts- og privatmarkedet, og omsatte i fjor for 41 milliarder dollar.

I en kunngjøring fra HP heter det at styret har godkjent en plan for å evaluere strategiske alternativer for pc-divisjonen, enten ved å splitte virksomheten ut i eget selskap eller ved å selge den.

PC-divisjonen står for rundt en tredjedel av HPs totale omsetning, men har selskapets laveste marginer.

Snuoperasjon

Nå ligger alt til rette for at pc-giganten følger i fotsporene til IBM, som kvittet seg med sin pc-produksjon til Lenovo i 2005. Planen er en snuoperasjon for å kunne konsentere seg om programvare og tjenester, et marked med langt høyere marginer.

Det ble samtidig kjent at giganten har til hensikt å kjøpe britiske Autonomy, en av verdens ledende programvarehus for innholdsforvaltning med vekt på søk og gjenfinning for store bedriftskunder. Budet for å overta samtlige aksjer er på 11,7 milliarder dollar, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det tilsvarer 63,5 milliarder norske kroner og er 64 prosent høyere pris enn Autonomys markedsverdi torsdag, og 58 prosent høyere enn snittkurs siste måned.

Usikker fremtid for webOS

HP har også bekreftet at de vil avvikle produksjon av webOS-baserte enheter, inkludert smarttelefoner og nettbrett. webOS ble HPs eiendom gjennom fjorårets oppkjøp av Palm for 1,2 milliarder dollar.

HP har tidligere uttrykt en voldsom tro på webOS. Målet var å benytte operativsystemet i nær sagt alle selskapets produkter, fra skrivere til pc-er, mobiltelefoner og brett. Så sent som denne uken ble det kjent at HPs webOS-baserte nettbrett Touchpad allerede er en flopp, bare halvannen måned etter lansering i USA.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.