– HP vil tjene på å deles opp

To analytikere mener det haster og at HP ikke har råd til en femårs snuoperasjon.

– HP vil tjene på å deles opp
HP er i ferd med å sprekke og bør deles opp av hensyn til aksjonærene, mener to analytikere.

Analytikerne i Reuters Breakingviews mener HP ikke kan snus, men må brytes opp slik at avdelingene for pc-er, IT-tjenester, skrivere, servere og lagring, og programvare fristilles som uavhengige selskaper.

De har lagt ut en kalkulator som viser resultatet av deres beregningsmodell: Selskapene vil få en samlet markedsverdi på 50,5 milliarder dollar. Det er 85 prosent mer enn markedsverdien til dagens HP, rundt 27 milliarder dollar.

Markedsverdien til HP er mindre enn fire ganger selskapets årlige omsetning. Andre analytikere har pekt på at den samlede verdien til selskapets netto aktiva – eiendommer, bygninger, lagerbeholdninger, patenter med mer – tilsvarer en aksjekurs på 16,24 dollar (se artikkelen Dystert for HP). Dagens aksjekurs er 13,83 dollar.

– Epoken til HP som en alt for alle-konglomerat er kommet til sin avslutning. Toppsjef Meg Whitman og HPs styre, for ikke å nevne investorene, vil ikke gå inn for en krevende og risikabel femårig snuoperasjon. Å bryte opp selskapet i gode biter og selge de dårlig må stå på dagsorden for 2013, skriver analytikerne Rob Cox og Robert Cyran.

De peker på at aksjonærenes tillit til HP-ledelsen nå er ved et nullpunkt, etter 8,8 milliarder dollar-nedskrivningen av Autonomy i november.

Analysen inneholder en antydning til appell overfor investor og HP-styremedlem Ralph Whitworth til å ta et initiativ overfor resten av styret. Whitworth er kjent for sin medvirkning til oppdelingen av ITT og L-3 Communications.

Beregningsmodellen bygger på sammenlikninger med børsnoterte selskaper innen samme forretningsområde som hver av HP-avdelingene, for eksempel Dell for pc-er, Lexmark for skrivere og NetApp for servere og lagring. Det advares at evalueringene ikke er presise, men gir en uavhengig metode for å vurdere hva selskaper i trøbbel er verdt. Analytikerne mener modellens budskap er klart: HP må deles opp, og at ingen, heller ikke i HPs styre, kan ha grunn til å mene noe annet.

Les mer om: