BEDRIFTSTEKNOLOGI

HP vil utstyre pc-er med WebOS

Massiv satsing på selskapets eget operativsystem.

HP vil levere WebOS sammen med både smartmobiler, nettbrett, skrivere og pc-er.
HP vil levere WebOS sammen med både smartmobiler, nettbrett, skrivere og pc-er. Bilde: Palms YouTube-kanal
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. feb. 2011 - 11:31

Under en nesten to timer lang seanse i går, fortalte HP-ledelsen om den videre satsingen på WebOS, operativsystemet som HP ble eier av da det kjøpte Palm i fjor.

HP ser nemlig for seg at WebOS skal kunne brukes både i smartmobiler, nettbrett og pc-er. Til nå har operativsystemet blitt benyttet av fem smartmobiler, hvor Palm Pre var den første.

I likhet med Android bygger WebOS på Linux-kjernen og støtter fleroppgavekjøring, men HP tilbyr ikke WebOS til andre maskinvareleverandører. Applikasjoner til WebOS lages primært med vanlige webstandarder som HTML og JavaScript, som sammen med et eget JavaScript-rammeverk for plattformen kjøres i WebKit-motoren. I januar skal de ha eksistert omtrent 5500 offisielle WebOS-applikasjoner. I tillegg kan omkring 50 000 ulike Palm-applikasjoner kjøres i en emulator. Men denne emulatoren må kjøpes separat.

I løpet av året vil HP komme med i alle fall to nye smartmobiler og minst ett nettbrett. I tillegg planlegger selskapet å levere pc-er med WebOS. Det sistnevnte er det klart mest oppsiktsvekkende.

Ifølge en talsperson HP som Business Insider har snakket med, er det så langt ikke snakk om å erstatte Windows med WebOS i selskapets pc-er. I stedet vil WebOS sannsynligvis tilbys som et brukergrensesnitt som kjøres oppå Windows, omtrent slik selskapets TouchSmart-løsning gjør i dag.

Dette skal skje allerede i år. Under arrangementet i går ble det også lovet at WebOS vil komme til blant annet skrivere og enheter med helt ny formfaktor. Målet er å spre WebOS til flest mulig enheter, slik at plattformen blir attraktiv ikke minst for applikasjonsutviklere.

De første nye produktene med WebOS er likevel smartmobilene Veer og Pre3, i tillegg til nettbrettet TouchPad.

HPs nye WebOS-enheter: Veer, Pre3 og TouchPad. <i>Bilde: HP</i>
HPs nye WebOS-enheter: Veer, Pre3 og TouchPad. Bilde: HP

Veer er en kompakt smartmobil med 2,57 tommers skjerm og innskyvbart qwerty-tastatur. Den leveres med en 800 MHz Snapdragon-prosessor og 8 gigabyte internminne. Mobilen kommer på markedet i løpet av våren.

Pre3 er en større og langt kraftigere smartmobil. Den har en 3,58 tommers skjerm, 1,4 GHz Snapdragon MSM8x55-prosessor og 8 eller 16 gigabyte intern lagringsplass. Også denne har innskyvbart qwerty-tastatur, men på denne mobilen er tastaturet opplyst. Denne modellen skal komme på markedet til sommeren.

Begge de to modellene skal leveres med WebOS 2.2 og støtte for Flash-innhold.

WebOS-produktet som det nok er størst forventninger til, er HP TouchPad. Dette nettbrettet, som skal komme i salg til sommeren, blir en reelt alternativ til iPad og det voksende utvalget av nettbrett basert på først og fremst Android.

Nettbrettet skal leveres med WebOS 3.0 og en 9,7 tommers skjerm med oppløsning på 1024 x 768 piksler. Nettbrettet leveres med et batteri med kapasitet på 6300 mAh, over 50 prosent mer enn batteriet til Samsungs Galaxy Tab. Hvor lenge man kan bruke enheten uten å måtte lade den eller ta i bruk et annet batteri, er dog uklart.

TouchPad vil være utstyrt med en tokjernet Qualcomm Snapdragon APQ8060-prosessor klokket til 1,2 GHz. Den vil ha 16 eller 32 gigabyte intern lagringsplass. Vekten er oppgitt til å være 740 gram, opptil 60 gram mer enn iPad. Den nye større skjermen har nok skylden for mesteparten av dette. Det skal komme versjoner både med og uten 3G/4G-støtte. De rene WLAN-utgavene vil komme først.

HP har så langt ikke sagt noe om pris på disse enhetene. Det er heller ikke kjent hvilke konkrete lanseringsplaner selskapet har for andre land enn USA, bortsett fra at enhetene vil selges også i andre land.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.