HP viser tegn til bedring

Mindre dårlige kvartalstall enn ventet.

HP viser tegn til bedring
Meg Whitman har grunn til å trekke et lettelsens sukk. Men HPs tre grunnleggende utfordringer gjenstår: pc-er, konsulent og programvare. Bilde: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images / All Over Press

HPs ledelse og aksjonærer sukker lettet over tallene for første kvartal i regnskapsåret 2012–2013 som ble lagt fram i går. Selv om omsetningen fortsetter å falle, skjer det mindre raskt enn HP selv og analytikerne hadde ventet. HP-aksjen, som toppet seg på 54 dollar i april 2010, og snek seg under 13 dollar i november i fjor, la faktisk på seg 5 prosent da tallene ble kjent. Kursen er nå 18 dollar.

– Pasienten viser tegn til bedring, sa HP-sjef Meg Whitman til Wall Street Journal.

– Det ser ut til at de styrer restruktureringen bedre enn vi hadde ventet, sier analytiker Shannon Cross i Cross Research til Bloomberg.

Sammenliknet med samme kvartal for et år siden falt nettoomsetningen med 6 prosent til 28,4 milliarder dollar. Nettoresultat etter skatt er ned 16 prosent til 1,2 milliarder dollar. Driftsmarginen er redusert fra 6,8 prosent til 6,2 prosent.

Whitman understreker at mye arbeid gjenstår.

– Jeg har en god følelse for resten av året, sier hun i en offisiell uttalelse. – Vi vil komme med en rekke nyheter framover, og vi venter at restruktureringen vil gi stadig bedre resultater ut regnskapsåret.

Pc-er
I første kvartal i regnskapsåret 2012–2013 sto pc-er for 28 prosent av HPs omsetning, ned fra 29 prosent for et år siden. Pc-omsetningen er ned 8 prosent til 8,2 milliarder dollar. Halvparten av dette er bærbare pc-er: Her er nedgangen 16 prosent til 4,13 milliarder dollar. Virksomhetens overskudd er mer enn halvert, til 223 millioner dollar. For et år siden bidro pc-er til 16 prosent av HPs brutto driftsoverskudd. Nå er andelen redusert til 9 prosent.

Skrivere og rekvisita
Skriversatsingen går noe bedre. Omsetningen er ned 5 prosent til 5,93 milliarder dollar. Samtidig er driftsoverskuddet økt med 25 prosent til 953 millioner dollar. For et år siden sto skrivere for 26 prosent av HPs fortjeneste. Nå er andelen økt til 38 prosent. 66 prosent av skriveravdelingens omsetning er rekvisita, 3,89 milliarder dollar.

Servere med mer
Under «Enterprise Group» samler HP alt av servere, lagring og nettverksutstyr samt teknologitjenester. Det er selskapets nest største segment, etter pc-er. Omsetningen er ned 4 prosent til 6,98 milliarder dollar, mens driftsoverskuddet er ned 18 prosent til 1,08 milliarder dollar. Andelen av HPs brutto driftsoverskudd er redusert fra 46 prosent til 43 prosent.

Tjenester og konsulent
«Enterprise Services» har en omsetning omtrent tilsvarende skrivere og rekvisita. Her inngår tjenesteutsetting (outsourcing) og konsulenttjenester. Omsetningen faller med 7 prosent til 5,92 milliarder dollar. Det urovekkende er at driftsoverskuddet faller med 48 prosent til 76 millioner dollar. Avdelingen hadde en nærmest latterlig lav margin fra før. Nå er marginen ytterligere redusert, fra 2 prosent til 1 prosent. Ved siden av pc-krisen, er HPs manglende evne til å tjene på tjenesteutsetting og konsulentvirksomhet Meg Whitmans største utfordring.

Programvare
Whitmans forgjenger, Leo Apotheker, kom fra SAP og mente HP skulle reddes gjennom programvare. Kvartalsregnskapet viser at programvareomsetningen er ned 21 prosent til 926 millioner dollar. Det er godt under selskapets bruttofortjeneste på skrivere og rekvisita, og det er også mindre enn det HP omsetter av finansielle tjenester, 957 millioner dollar. HP gjør det altså bedre som bank enn som programvareleverandør, trass i alle sine oppkjøp. Her er en tredje stor utfordring til Whitman.

At tallene er mindre dårlige enn Whitman og analytikerne hadde ventet, kan ikke dekke over det faktum at HPs grunnleggende problemer ikke er løst. I nettskyens tid er tjenester, konsulent og programvare avgjørende for å hindre at HP faller i maskinvareleverandørenes margingrøft. Da kan man ikke leve med en situasjon der pc-salget er mer lønnsomt enn tjenesteutsetting og konsulentvirksomhet.

Les mer om: