BEDRIFTSTEKNOLOGI

HP viste hyperskalerbart serversystem

Gemini er neste fase i Project Moonshot, med nye lavenergi «serverpatroner».

Bilder av Gemini er ennå ikke tilgjengelig fra HP. Her er Redstone, første fase i Project Moonshot, fra november 2011, der HP oppnådde en tetthet på 2800 servere i ett rack.
Bilder av Gemini er ennå ikke tilgjengelig fra HP. Her er Redstone, første fase i Project Moonshot, fra november 2011, der HP oppnådde en tetthet på 2800 servere i ett rack. Bilde: HP

På et arrangement i San Francisco i går viste HP et kommende hyperskalerbart serversystem, kalt Gemini. Systemet testes i HPs Discovery Lab i Houston, Texas, der kunder om kort tid vil ha anledning til å prøvekjøre egne tjenester. Det første kommersielle leveransene er ventet innen årsskiftet.

Gemini beskrives som neste fase i Project Moonshot som ble kjent i november i fjor. Hensikten med dette prosjektet er å bygge datasentraler rundt ekstrem lavenergiprosessorer som ARM og Intel Atom. Prototypen som ble vist i fjor, under navnet «Redstone», ble bygget opp rundt skuffer med plass til 36 servere hver. Disse serverne var drevet av ARM-prosessorer fra Calxeda. Tettheten tilsvarer 2.800 servere i ett rack.

Poenget med Redstone var å vise hvordan man kan pakke flere tusen servere i ett rack gjennom felles løsninger for komponenter for drift, nettverk, lagring, strømforsyning og kjøling, og samtidig ivareta Moonshot-prosjektets mål om redusert kompleksitet, lavere strømforbruk og kostnadskutt.

Gemini beskrives som en prosessornøytral videreføring av Redstone, basert på det samme hovedkonseptet: Tusener av servere i samme rack, med felles komponenter for drift, nettverk, lagring, strøm og kjøling. HP tror denne typen «hyperskalerbare» serversystemer kan for visse anvendelser vise seg langt mer effektiv enn samlinger av få men kraftige servere. Konkret nevnes webservere, offline analyse og hosting.

Med Gemini introduserer HP et nytt konsept, «serverpatroner» («server cartridges»), for å beskrive samlinger av et ikke oppgitt antall små servere. HP Norge lover å komme tilbake til digi.no når de selv får nærmere detaljer om hva en «serverpatron» faktisk er.

Det første Gemini-systemet benytter seg av en kommende type Intel Atom-prosessor, med kodenavn «Centerton». Dette er en 64 bit utgave av Intels lavenergiprosessor, med støtte for typiske datasenterkrav som virtualisering i maskinvare, feilkorrigerende kode, mye minne og høy ytelse. Ifølge HP ventes Gemini å gi tilsvarende gevinster som ARM-baserte Redstone når det gjelder strømforbruk, kostnader og tetthet, samtidig som ytelsen ventes å bli høyere.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.