KARRIERE

HPs norske toppsjef går av

- Jeg liker tøffe utfordringer, sier Eivind Roald som begynner i flyselskapet SAS.

Eivind Roald forlater HP for en nyopprettet stilling i Scandinavian Airlines (SAS).
Eivind Roald forlater HP for en nyopprettet stilling i Scandinavian Airlines (SAS).
10. jan. 2012 - 09:37

Etter åtte år som toppleder i HP Norge, de siste syv av dem som administrerende direktør, forlater Eivind Roald (45) skuta til fordel for en nyopprettet stilling i Scandinavian Airlines (SAS).

Ingen har sittet lenger sammenhengende som HPs norske toppsjef, foruten nordmannen Ian McGeorge som startet virksomheten tilbake i 1968.

USA-jobb i HP glapp

- Jeg var på vei videre i HP-systemet sentralt i USA. Planen var å finne noe i løpet av 2012, og det har vært samtaler med den amerikanske organisasjonen en stund, forteller Eivind Roald til digi.no.

Disse samtalene førte åpenbart ikke frem. Derimot skal han ha fått flere tilbud om lederstillinger i Hewlett-Packard i Asia/Stillehavet-regionen, men det var uaktuelt av hensyn til familien og de to tenåringene i huset.

- Vi kunne vært interessert i å ta en periode i USA. Rene tilfeldigheter gjorde at det kom en henvendelse (fra SAS) eksternt mens vi holdt på med samtalene, sier Roald, som fra april blir konserndirektør for salg og marked globalt i det hardt prøvede flyselskapet.

Han avviser at de siste årenes turbulens i HP med hyppige skrifter av konsernsjef sentralt har spilt inn.

- Nei, overhodet ikke. Jeg startet når Carly Fiorina fikk fyken, og har hvert med hele perioden gjennom Mark Hurd, Leo Apotheker og nå sist Meg Whitman. Dette er en del av dynamikken i store internasjonale selskaper. Men vi skulle gjerne vært foruten noen av presseoppslagene i fjor.

Snuoperasjon

Under Eivind Roalds ledelse har den norske avdelingen økt topplinjen med 20 prosent, og bunnlinjen med 50. De har også gått gjennom en kraftig snuoperasjon, med satsingen på tjenester. Han kaller det en «endringsreise».

- Når jeg kom inn hadde vi en omsetningsfordeling på rundt 70-80 prosent fra transaksjonsorienterte maskinvareprodukter, som printere, pc og servere. Det er et viktig område som vi skal være ledende på, men samtidig en produktportefølje som er sensitiv for store endringer i økonomien, noe vi merket under finanskrisen.

Dette tradisjonelle forretningsområder for HP er nå nede i 55 prosent av omsetningen, i takt med at salg innen programvare og tjenester har økt kraftig. - Vi har en betydelig mer solid drift i dag. Blant annet har vi økt bruttomarginen med over 50 prosent, påpeker Roald.

Reisen, som han sier, har også medført tøffe tak, innrømmer han. Det har vært gjort omstillinger, kulturendringer i forhold til hva HP historisk er vant med, og det har vært hentet inn annerledes lederkompetanse i virksomheten.

Datasenter i Norge

Han er overbevist om at han overlater HP Norge i en bunnsolid tilstand, som en av de største teknologiaktørene.

- HP skal videreføre strategien for å styrke posisjonen på tjenestesiden. Det er mange spennende avtaler som vi er i ferd med å lande. Når vi ser oss tilbake om 5-6 måneder vil du se at HP er en av aktørene som har tatt de største outsourcingavtalene i markedet.

Han nevner så vidt at HP, sammen med ulike partnere vil prate mer om dette, og deres ambisiøse planer om datasenter i Norge i tiden fremover.

- Det vil sikre en veldig vesentlig fremtid både for oss og Norge som land, men dette kan jeg ikke si noe mer om før om 4-6 uker, sier Roald.

- SAS har ikke kommet så langt

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

I SAS får han brynet seg på et selskap som han mener har stort forbedringspotensial, ikke minst på teknologisiden.

- Jeg liker tøffe utfordringer og det er spennende når ting ikke går på skinner. Det er også en bransje i en voldsom omveltning. Rent teknologi, fra et bransjeperspektiv, så har de heller ikke kommet så langt. Å få bruke teknologikompetansen min er noe av det mest spennende jeg ser fram til.

- Hva vil du gjør med webOS-telefonen du fikk av HP nå da?

- He he. Den må jeg vel vurdere å bytte ut, da. Det var et satsingsområde som HP valgte å gå ut av. I en dynamsk verden vil vi foreta satsinger som ikke har like stor suksess som vi antok. Så vært vi være tøffe nok til å revurdere planene. Vi var nok ikke godt nok forberedt på den mobile satsingen, men hva HP vil gjøre av vurderinger på det området vil jeg ikke ha noen sterke meninger om. Men innen mobil vil vi nok være til stede, enten det er med Windows Phone eller i en annen form.

Det er i skrivende stund ikke klart hvem som etterfølger ham i HP.

- Vi er i gang med å finne ny administrerende direktør og vil bruke den tiden det tar for å finne den riktige kandidaten til å utvikle HP Norge videre, sier selskapets nordeuropeiske toppleder, Hans Daniels i en pressemelding.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.