HPs nye bladservere halverer kostnadene

HP sier deres nye system for bladservere vil halvere driftskostnadene i datasentraler.

HP sier deres nye system for bladservere vil halvere driftskostnadene i datasentraler.

HP kunngjorde i går et nytt system for bladservere. Det omfatter et nytt chassis, flere nye bladservermodeller, samt nytt driftsprogramvare. HP mener lanseringen er deres største satsing mot bedriftsmarkedet siden de lanserte Superdome-serverne for seks år siden. De første leveransene av «BladeSystem c-Class» vil skje i juli. HP tar i mot bestillinger fra i dag.

Bladservere har hatt en lang modningstid. IDC anslår det globale markedet i år til 3,1 milliarder dollar, og spår en tredobling til 10 milliarder dollar i 2009. I første kvartal i år stor IBM for 40 prosent av omsetningen, HP for 36 prosent og Dell for 11 prosent.

HP mener c-Class-systemet møter de fire største utfordringer i dagens datasentraler: endringer, tid, kostnader og energi. Nye løsninger for virtualisering og drift («Virtual Connect» og «Insight Control») skal gjøre det enklere å omkonfigurere og fordele belastninger, med besparelser innen tid og kostnader. Systemet omfatter videre nye løsninger for energistyring («Thermal Logic»).

Til sammen mener HP systemet skal halvere driftskostnadene til en datasentral.

Det nye chassiset, «BladeSystem c7000 Enclosure», kan stappes med inntil 16 bladservere, og har en høyde på 10 U. (Se det øverste bildet.)

I et rack er det plass til fire slike chassiser, med til sammen opptil 64 servere. (Se bildet helt til høyre.)

I hvert chassis er det en egen liten LCD-skjerm som gir opplysninger om tilstanden til hver enkelt bladserver, og til komponenter i hver server.

I første omgang vil HP tilby bladservere med de nye tokjerneprosessorene fra Intel, det vil si Xeon-variantene Dempsey og Woodcrest. I september skal modeller med AMDs Opteron-prosessor tilbys, og innen årsskiftet skal det komme bladservere med tokjernet Itanium («Montecito»).

Bildet nedenfor viser baksiden av det nye chassiset, med to Cisco-svitsjer, to HPsvitsjer, fire Fibre Channel-moduler fra Brocade, 10 vifter og to administrator-moduler.

Til toppen