HPs Superdome har debutert hos Amazon

Hewlett-Packard gjenoppfinner seg selv med Superdome, sa toppsjef Carly Fiorina da hun avslørte den nye superserveren på et arrangement i Wall Street. Amazon har den allerede.

Selskapet har brukt to år på å komme opp med en maskin som kan utfordre Sun innen kraftige Unix-baserte tjenere.

Nå er den her:

HP 9000 Superdome prises fra fire hundre tusen dollar (i underkant av fire millioner kroner) for en den enkleste toprosessor-utgaven. Maksimalt konfigurert består maskinen av 64 prosessorer, 192 PCI-spor og 256 gigabytes minne.

Superdome kjører HPs egne PA-RISC-prosessorer. Maskinen er forberedt på oppgradering til IA-64-serien som HP og Intel har samarbeidet om å utvikle. Det er imidlertid ikke snakk om den første IA-64-brikken Itanium, men neste generasjon med kodenavn McKinley som ventes en gang i 2002.

Under presentasjonen la Fiorina vekt på egenskaper som HP betegner som "always-on infrastructure". Nøkkelkomponenter er duplisert så langt råd er, og de kan i stor utstrekning byttes ut uten å påføre systemet nedetid.

Kunder som vil være beredt på raskt økende behov for ytelse, men som ikke ønsker å betale for større maskiner enn det de trenger i øyeblikket, fristes av HPs nye prissystem. Ideen her er at du betaler for det du bruker, og kan utløse mer ytelse straks du betaler for det.

Maskinen kan deles i ulike partisjoner som kjører hvert sitt operativsystem - HPs egen HP UX 11, Linux og Windows.

HP UX skal oppgraderes til 11i i løpet av høsten, og dette vil også kunne kjøres i en egen partisjon. HP UX 11i skal gi bedre samhandling med Linux, og leveres med webtjener og WAP-tjener inkludert.

Superdome vil først være allment tilgjengelig i løpet av desember i år. 16 eksemplarer er allerede installert hos kunder som California Institute of Technology der den brukes til tallknuseroppgaver, samt Amazon.com og General Motors. Amazon.com undertegnet en omfattende avtale med Hewlett-Packard i mai som innebærer at hele nettstedet skal gradvis over på HP-tjenere og -lagringssystemer.

Konkurrenter som IBM, Fujitsu-Siemens og Compaq har alle nylig lansert Unix-baserte tjenere med høy ytelse og svært avanserte egenskaper. Den nye HP-maskinen gir kundene i denne kategorien enda en valgmulighet. Den alle tar sikte på å slå, er Sun, som antas å komme med en vesentlig oppgradering av sin E10000 seinere i år. Denne maskinen ligger nå noe etter de andre i ytelse.

HP har ikke oppgitt tall for ytelsen til HP 9000 Superdome, men hevder den vil ligge rundt 30 prosent over tilsvarende E10000-modeller.

Les flere nyheter innen store tjenere:


Etterlengtet UltraSparc III rett rundt hjørnet
Sun doblet tjenersalget i Europa
Blandet fremgang for HP
Blue Hammer - maxi-klynge fra IBM
Amerikansk superdatakontrakt til Compaq
Compaq tapte Amazon.com til HP
Compaq lanserer drømme-tjeneren
Sparc-tjenere, sterke kort fra Fujitsu Siemens
Tjener-offensiv fra Fujitsu Siemens

;