JUSS OG SAMFUNN

HTC får hjelp fra Google i sak mot Apple

Søksmålet er utvidet med flere patenter, blant annet fra Googles kjøp av Motorola.

Frontene hardnes i striden mellom iPhone og Android, her representert med HTC. Google kommer HTC til unnsetning i patentsøksmål.
Frontene hardnes i striden mellom iPhone og Android, her representert med HTC. Google kommer HTC til unnsetning i patentsøksmål.
8. sep. 2011 - 12:31

HTC, en asiatisk leverandør av avanserte mobiltelefoner basert på operativsystemet Android, har fått hjelp fra Google til å styrke sine mange søksmål mot Apple.

HTCs søksmål mot Apple er motsøksmål i en større strid om patenter. I praksis er patentstriden en del av kampen mellom iPhone og Android, det vil si Apple og Google. Apple har valgt å ikke angripe Google direkte, men har i stedet saksøkt Android-leverandører som HTC og Samsung. HTC-søksmålene er foreløpig begrenset til USA, mens Samsung også må forsvare seg i Europa og Australia.

Google har hjulpet HTC ved å gi dem anledning til å bruke ni patenter som Google har ervervet i løpet av det siste året, og som begge er enige at Apple har krenket.

Fire av de ni patentene stammer fra Googles kjøp av Motorola. Tre er ervervet fra Openwave Systems og to fra Palm, skriver Bloomberg.

Da Google kjøpte Motorola, og følgelig selv ble leverandør av Android-baserte mobiltelefoner, ble det pekt på at dette kunne svekke HTC og Samsungs interesse for Android.

I stedet har Google valgt å bruke trumfkort fra Motorola-kjøpet til å styrke sine allierte i kampen mot erkefienden Apple.

IDC-analytiker Will Stofega mener dette er en vesentlig opptrapping av sammenstøtene mellom Android-alliansen og Apple. Han mener det er viktig at Google, som hittil har stått på sidelinjen, nå engasjerer seg mer direkte.

Den tyske aktivisten Florian Müller (gjerne kalt Mueller i amerikanske medier), som blant annet er kjent fra kampanjen NoSoftwarePatents.com, sier Googles håndsrekning til HTC øker sjansen for en direkte juridisk konfrontasjon mellom Apple og Google. Han mener HTC var klart på defensiven i forhold til Apple og at Googles bidrag med ni patenter kommer i grevens tid.

Ved nyttår hadde Google en portefølje på i underkant av 1000 patenter. Kjøpet av Motorola Mobility for 12,5 milliarder dollar ga dem kontroll over mer enn 17 000 patenter.

HTC har nylig styrket sin egen patentportefølje ved å kjøpe S3 Graphics som nettopp har vunnet første runde i en egen patentsak mot Apple.

Patentstrid er blitt en vesentlig faktor i den teknologiske og forretningsmessige konkurransen innen mobiltelefoner. Teknologien er blitt så komplisert at ingen kan levere et nytt apparat uten å ha sikret seg lisenser til myriader av andres oppfinnelser. Patentporteføljene er derfor viktige bidrag til aktørenes konkurranseevne.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.